Pavārgrāmata latvieša garšas kārpiņām – “Eiropas vēsture latviešu virtuvē”


Ziemassvētki ir mīlestības laiks, Ziemassvētki ir došanas laiks, Ziemassvētki ir miera un ģimeniskuma laiks… un Ziemassvētki ir ēst gatavošanas laiks. Virtuvēs tiek cepti cepeši, griezts rasols, glazētas piparkūkas un mīcīta pīrādziņu mīkla. Šis ir arī laiks, kad daudzās mājās no pagaldes tiek izvilktas mammas vai vecmāmiņas rūtiņu klades – biezas, daudzcietušos vākos ar glītu rokrakstu, aptuvenām recepšu sastāvdaļām un, iespējams, kādu ēdiena traipu lapas stūrī… Un tomēr tās nav zaudējušas savu vērtību. Kurš gan neatceras štovētus skābos kāpostus, pelēkos zirņus ar speķi, varbūt vēl omas ābolmaizi? Bērnības māju garšu iepildītu vienā vienīgā šķīvītī vai bļodiņā?

Jau kaut daļa no šeit aprakstītā attiecas arī uz jūsu ģimeni, jums, līdzīgi kā man, droši vien būs interesanti uzzināt, ka beidzot grāmatnīcu plauktos ir nonākusi viena kārtīga latviešu recepšu grāmata – Sandras un Valda Ošiņu sastādītā pavārgrāmata „Eiropas vēsture latviešu virtuvē”, kas savus lasītājus uzrunā no izdevniecības „Lauku avīze” paspārnes.

pavargramata-eiropas-vesture-latviesu-virtuve-tejtasite

Šī grāmata iepazīstina lasītāju ar diezgan tradicionālām latviešu virtuvē sastopamām receptēm, kuras dažādās versijās visdrīzāk ir ieviesušās vismaz daļā Latvijas mājsaimniecību. Taču interesantākais ir tas, ka grāmatas veidotāji vietām iekļāvuši arī nelielus skaidrojumus, no kurienes konkrētajai receptei patiesībā „aug kājas”. Piemēram, zirņu zupa pie mums atceļojusi no Zviedrijas, viltotais zaķis atcilpojis no Vācijas, savukārt siļķe kažokā ieradusies no Krievijas, kur tālā pagātnē šie salāti izrādījušies gana sātīgi, lai no kaušanās tieksmes atturētu kāda traktiera iereibušos apmeklētājus.

Kā vēsta grāmatas vāks, izdevumā sastopamas 82 receptes, 118 fotogrāfijas un 34 stāsti. Priekšvārdā autori nedaudz ieskicē Latvijas ēšanas kultūru, grāmatas veidošanas procesu, pateicas iesaistītajiem cilvēkiem, kā arī sniedz nelielu aprakstu par izmantoto trauku izcelsmi (trauki bildēm piemeklēti no paziņu pūra lādēm un muzeju krājumiem). Turpat atrodams arī visu iekļauto recepšu saraksts ar nosaukumiem, gan latviešu, gan oriģinālvalodā.

Savukārt „Eiropas vēsture latviešu virtuvē” pēcvārdā lasītājs var iepazīties ar īsu Latvijas ēšanas paradumu attīstības aprakstu, sākot no grūtajiem zemnieku laikiem līdz pat mūsdienu, gribētos sacīt, samērā izvēlīgajai ēšanas kultūrai. Un grāmatas vidū… nu, protams, tur sastopamas receptes, kas sadalītas piecās nodaļās.

Brokastis, vakariņas, aukstais galds

Šajā sadaļā atrodamas vieglākas un smagākas uzkodas vai rīta un vakara ēdmaņas. Piemēram, iemīļotie biezpiena plācenīši, siļķu rolmopši, vecais labais rasols vai kas smalkāks – bagete ar zaļumu un ķiploku sviestu un pastēte ar brūkleņu želeju.

Zupas

Arī šeit manāma pietiekama daudzveidība jau iepazītajai klasikai. Blakus borščam sēž gaspačo, blakus zivju zupai gozējas franču sīpolu zupa u.c. Lasot šo sadaļu, mani nepameta cerības, ka beidzot iemācīšos pagatavot sēņu zupu.

Siltie pamatēdieni

Sadaļa – prieks gaļēdājiem. Tā jau nebūtu Latvijas klasiskā virtuve, ja šajā recepšu klāstā mēs neatrastu karbonādi, kotletes, cūkgaļas cepeti un šmorētus skābos kāpostus. Taču līdzās turas arī, piemēram, pica, pasta Boloņas mērcē un cepts lasis ar plūmju mērci. Protams, arī kartupeļu pankūkas, pelmeņi, siļķe ar kartupeļiem un biezpienu, krāsnī cepti vistas stilbiņi u.c. receptes no labi pazīstama pusdienu piedāvājuma ir iekļautas šajā sadaļā.

Saldie ēdieni

Viena no lakoniskākajām grāmatas nodaļām, taču svarīgākais ir iekļauts. Ir gan rupjmaizes kārtojums, gan biezpiena sacepums, gan cepti āboli un krēms brilē un vēl šis tas. Es noteikti izmēģināšu tiramisu recepti, jo mana iepriekšējā nozudusi nezināmā virzienā.

Smalkmaizītes un kūkas

Kas to būtu domājis, ka vācu konditoru vēsturiskais mantojums mūsu virtuves saldajā galā ir tik apjomīgs? Kūku sadaļā atrodami gan vienkāršāki našķi, piemēram, kanēļmaizītes, rabarberu kēksiņi, ābolu plātsmaize vai kliņģeris. Gan kaut kas mazliet svinīgāks – Napoleons, eklēri, krēmšnite vai Bavārijas siera kūka ar zemenēm u.c. Ziemassvētku laikam – arī piparkūkas un Ziemassvētku kūka.


Kopumā jāsaka, ka „Eiropas vēsture latviešu virtuvē” ir tiešām simpātiski noformēta, ēdiens izskatās kārdinoši un atlasītie trauki lieliski papildina kopējo latvisko konceptu. Arī pašas receptes ir vienkāršas un klasiku mīlošajām latviskajām garšas kārpiņām atbilstošas. Manuprāt, šī ir vērtīga grāmata tiem, kas jau sen ir gribējuši uzzināt, kā tur īsti bija jātaisa tā siļķe kažokā, kā arī tiem, kas uzsākuši paši savu, no vecākiem neatkarīgo, dzīvi un prāto, kā pagatavot mammas izslavēto karbonādi. Un, protams, arī tiem, kurus vienkārši interesē ēdiena vēsture. Ja man reiz nāktos pamest dzimtenes āres, šī visdrīzāk būtu tā pavārgrāmata, kurai atrastos vieta koferī.

Es jau paguvu izcept ļoti garšīgas kartupeļu pankūkas, bet Vecgada vakarā domāju pieķerties arī sava pirmā rupjmaizes kārtojuma gatavošanai. Lai jums visiem garšīgi svētki!

9

Advertisements

4 komentāri

  1. Beidzot izskatās pēc pavārgrāmatas, ko vērts nopirkt. Vai tur ir rupjmaizes zupa un tas baltais biezais ķīselis, ko skolā sauca par punķiem? Bildē ieraudzīju burkānu-zirnīšu sautējumu. Brrrr, tā man ir bērnības trauma.

    Like

    1. Man burkānu-zirnīšu sautējums tīri labi iet pie sirds, bet tikai burkānu un mannas sautējums bez zirnīšiem ir jau pavisam labi 🙂 Par piena ķīseli un maizes zupu arī iedomājos, šķirot saldo ēdienu nodaļu, bet diemžēl nav iekļautas.

      Like

      1. Burkānu un mannas sautējumu nepazīstu.

        Like

        1. Precīzu recepti nemācēšu atstāstīt, bet oma bērnībā mēdza taisīt burkānu sautējumu, kam klāt ir manna, viņš sanāk tāds salds un krēmīgs.

          Like

Komentēt

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Mainīt )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Mainīt )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Mainīt )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Mainīt )

Connecting to %s

%d bloggers like this: