Tējtasītes marta favorīti 2017


Neļāvis martam tā kārtīgi ieskrieties, atnāca aprīlis. Tas nozīmē, ka viss, kas palicis pāri no iepriekšējā mēneša ir vien skaistas atmiņas par pirmo pavasari un jaunais mēneša favorītu raksts, kuru pašai par lielu pārsteigumu esmu sarūpējusi vismaz mēneša viducī, ne ierastajās beigās.

Tējtasītes marta favorīti 2017

Blogam marts bija pārsteidzoši produktīvs, ja ņem vērā pēdējā laika iztukšīša tendences. Uzrakstīju par divām labām grāmatām. Janas Vagneres trilleri „Vongezers”, kas uz mani atstāja spēcīgu iespaidu un tirpas par šausminoši reālo skatījumu uz kādas cilvēku grupiņas bēgšanu no pasaules gala (nāvējošas gripas epidēmijas) un Mārgaretas Atvudas melni ironisko distopiju „Sirds mirst pēdējā”, kas kārtējo reizi lika pārliecināties par autores spalvas asredzīgumu. Vēl martā aizstaigāju uz kino teātrī un uzrakstīju savas domas par to, kā noskatīties 500 teātra izrādes gadā jeb Matīsa Kažas dokumentālo filmu „Vienu biļeti, lūdzu!”, kā arī iemācījos pagatavot matcha latte, no februāra favorītos pieminētās, Ķīpsalas grāmatu izstādē iegādātās matcha tējas.

Tālāk nedaudz par marta atradumiem. Šoreiz īsi un vizuāli.

Veģetāri gardumi un ķiršu kola

Sāksim ar garšīgām lietām. Martā ēdamo produktu atklājumu klāstā ietilpst divas it kā ļoti vienkāršas lietas – pelmeņi un buljons. Marigold Health Foods ražotais Šveices dārzeņu buljona pulveris ar samazinātu sāls daudzumu, ko iegādājos veikalā SekoEko jau paredzami apkabināts ar birkām vegan un gluten free, un tā sastāvs norāda arī uz bioloģiski audzētām sastāvdaļām. Arī mākslīgās aromātvielas, krāsvielas vai konservanti neesot pievienoti. Manis izvēlētā ātri pagatavojamā buljona zorte satur tādas lietas kā jūras sāli, sīpolus, burkānus, pastinakus, ķirbjus, sēnes, rīsu miltus u.c., taču ir pieejamas arī citas variācijas.

Manuprāt, šis ir labs aizstājējs klasiskajam buljonam. Līdz šim mazā burciņa manās mājās izmantota gan zirņu zupas vārīšanā, kur buljons piešķīra papildu smeķi, gan, piemēram, grūbu un sēņu risoto pagatavošanā. Iepakojums vēsta, ka no vienas burciņas (140 g) sanākot līdz pat 7 litiem buljona. Ļoti garšīga un ātra alternatīva, ja uzturā nelieto gaļu vai nevēlas noņemties ar tradicionālā buljona vārīšanu.

Otrs mēneša atklājums ir Bujums veģetārie pelmeņi ar spinātiem un sieru. Arī iegādāti veikalā SekoEko un ražoti tepat latvju ārēs. Pelmeņi, kā jau pelmeņi, tikai bez gaļas, un ar izslavēti veselīgajiem spinātiem. Turklāt, garšīgi un ļoti ātri pagatavojami – iemet ūdenī uz 7 – 10 minūtēm un pievieno klāt komplektā iekļautās garšvielas un sāli. Noteikti iegādāšos vēl kādu paku. Pieejami arī klasiskie gaļas un pat vegānu pelmeņi.

Vēl mazliet paturpinot par modīgu ēdmaņu, martā man atkārtoti sanāca iegriezties pirms dažiem mēnešiem atvērtajā Valmieras kafejnīcā Tērbata, kur paprovēju Fentimans ķiršu kolu, kas esot brūvēta no ārstniecības augiem. Papētot internetus, atklāju, ka dzēriena izcelsme meklējama Anglijā un sortimentā pieejamas arī citas interesantas garšas. Runājot par šo – ķiršu kolu – nebūtu pagaršojusi, neticētu, taču atšķirība no parastās kokakolas ir tik tiešām manāma – šis dzēriens vairāk atgādina limonādi un tik tiešām ir ļoti gards. Ja kādreiz esat Valmierā, iesaku gan Tērbatu, gan šo ķiršu kolu, gan arī ēkas otrajā stāvā pieejamos biljarda galdus – feina atmosfēra.

Pavasara skaistums

No ēdiena nonākam pie skaistuma, un šoreiz pavisam īsi. Mans mēneša favorīts ādas kopšanas kategorijā ir Madara Smart Antioxidants dienas krēms. Patiesībā, šis būtu vairāk ieskaitāms februāra favorītu kategorijā, jo krēmu iegādājos tieši brīdī, kad ādai bija vajadzīga pēc-ziemas pirmā palīdzība, ko šis produkts arī ļoti labi paveica – samitrināja un uzprišināja. Tā kā krēma struktūra ir diezgan bieza un piesātināta, tas labāk derēs tieši sausas un ļoti sausas ādas īpašniecēm. Arī smarža jau ierasti patīkama, ja esat iecienījuši Madaras dabīgo kosmētiku.

Otrs skaistuma favorīts ir absolūti nesaistīts ar kosmētiku – tie ir ziedi. Februāra beigas un marts ir brīdis, kad es uzsāku savu svētceļojumu uz Depo, cerībā iegādāties košus puķupodiņus, lai vismaz uz palodzes aizdzītu ziemas pelēkumu pirms pirmās saules atnākšanas. Arī šis gads nebija izņēmums – nevaru iedomāties pirmo pavasara mēnesi bez tulpēm, narcisēm un muskarēm. Aprīlim ir plānā arī kāda hiacinte. Kuras ir jūsu mīļākās pavasara puķes?


Tas šoreiz arī viss marta favorītos. Plāni nākotnei? Rindā ir pāris grāmatu apskati, un tā kā esmu atsākusi skatīties kino, kaut kad vajadzētu beidzot atsaukt no miroņiem arī mazos filmu komentārus. Esmu parādā arī kādu grāmatu blogu stafešrakstu, bet tad jau redzēs. Ārā beidzot ir uzspīdējusi saulīte, un mūsu platuma grādos būtu kauna lieta šo situāciju neizmantot. Nevar zināt, kad atkal gadīsies šāda izdevība. Lai jums foršs un pavasarīgs aprīlis. Tiekamies jau nākamajos mēneša favorītos.

Advertisements

6 komentāri

  1. Man šie raksti ļoti patīk 😉

    Like

    1. Prieks! Man arī patīk šos veidot 🙂

      Like

  2. Nezināju, ka Tērbata atvērusi otro stāvu. Sen nav biljards spēlēts, būs jāmeklē kompānija. 🙂
    Būs jāpamēģina pašai uztaisīt tādi pelmeņi. Parasti taisu klasiskos.
    Vispār dikti feini un noderīgi šādi apskati. Man nagi niez arī ko līdzīgu vismaz par dažiem mēnešiem uztapināt.

    Like

    1. Es arī nezināju par otrā stāva biljardu, kolēģi pusdienas pārtraukumā ierādīja. Nebiju gadiem ilgi spēlējusi, nevarētu sacīt, ka prasmes tālab uzlabojušās, taču, ja nav iebildumu pret entuziastisku, bet nekam nederīgu spēlētāju, varu kādreiz piedāvāt savu kompāniju 😀

      Nekad neesmu taisījusi pelmeņus mājās. Kā ar mīklu – nav sarežģīti pagatavojama, netaisās vaļā, kad vāra?

      Like

      1. Kaut ko sadomāsim. Neesmu spēlējusi biljardu gadus 10 laikam.
        Mīkla ļoti vienkārši taisāma, ja pareizi aizlipina, tad vaļā netaisās vairāk kā veikala pelmeņi, toties garša ir 300 reizes labāka 🙂

        Like

  3. Gribu izmēģināt to buljoniņu un pelmeņus!
    Un noteikti tuvākajā laikā vēlos aiziet uz Tērbatu, daudz labu atsauksmju dzirdēts!

    Like

Komentēt

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Mainīt )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Mainīt )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Mainīt )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Mainīt )

Connecting to %s

%d bloggers like this: