Viltus medus kūka


Reiz sen senos laikos (kādā aprīļa svētdienas pēcpusdienā) es nonācu pie ļoti svarīgas atziņas – es vēlos cept (savu pirmo) medus kūku. Šī svarīgā lēmuma īstenošanai man trūka ne mazāk svarīgas sastāvdaļas – medus. Kā jau praktiskais latvietis, meklēju risinājumu, un to atradu pavisam drīz – manā garšvielu plauktā putekļus krāja tumšā cukura sīrupa burka. Ko tu daudz domāt, ķēros pie cepšanas un rezultātā pagatavoju kūku, kas izskatās un garšo kā medus kūka. Vai vismaz tās pirmās pakāpes māsīca.

Lai pagatavotu šādu viltus medus kūku, nepieciešams salīdzinoši maz sastāvdaļu un tā, kā šī bija improvizācija par tēmu, to daudzums, saprotams, ir variējams pēc cepēja vēlmēm un iespējām. Viss, ko varu piebilst – sanāca ļoti garšīgi, un nezinātājs nepateiktu, ka medus šai kūkai nav stāvējis ne tuvumā. Ja ir vēlme un vajadzība, kūkai var pievienot arī nedaudz skāba brūkleņu ievārījuma.

Bet tagad jūsu uzmanībai – viltus medus kūkas recepte. No norādītā sastāvdaļu daudzuma sanāks viena neliela kūka.

Pamatnei:

  • 1 ¼ glāzes kviešu miltu;
  • ½ glāze brūnā cukurniedru cukura;
  • ¾ glāzes tumšā cukura sīrupa;
  • 4 – 5 ēdamk. sviesta (istabas temperatūrā);
  • ½ glāze kefīra;
  • 1 vidēji liela ola;
  • 1 tējk. sodas;
  • šķipsniņa sāls.

Skābā krējuma krēmam:

  • 1 ½ glāzes skābā krējuma;
  • miziņa no ½ citrona;
  • 4 – 6 ēdamk. pūdercukura;
  • šķipsniņa vanilīna.

  1. Bļodā iesijā miltus un sodu, samaisa.
  2. Atsevišķā bļodā iesit olu, nedaudz sakuļ to un pievieno mīksto sviestu un brūno cukuru. Maisa līdz izveidojas krēmīga masa. Pievieno tumšo cukura sīrupu, un kefīru. Vēlreiz kārtīgi samaisa.
  3. Pakāpeniski pievieno kefīra masai miltu maisījumu un izmaisa, lai neveidojas kunkuļi.
  4. Lej masu ar sviestu ieziestā cepamajā traukā un cep iepriekš uzkarsētā krāsnī 190 C temperatūrā apmēram 25 min. līdz biskvīts, tajā iedurot kociņu, nav jēls. Es izlēmu cept vienu biskvītu un pārgriezt to uz pusēm, lai izveidotu divas kūkas kārtas (jā, es tajā vakarā biju naiva un cerīga par savām spējām un naža asumu). Taču čaklākie droši var izvēlēties nedaudz garāko ceļu un cept katru biskvītu atsevišķi – tādā gadījumā mīklu jāsadala uz divām pannām.
  5. Kad biskvīts izcepies, ļauj tam atdzist pirms ķerties pie griešanas. Pārgriež to uz pusēm (ja izvēlējāties manu īsceļu un cepāt vienā pannā) un nedaudz apgriež kūkas maliņas. Šie atgriezumi vēlāk noderēs kūkas dekorēšanai.
  6. Kamēr kūka dziest, pagatavo krēmu. Lielā bļodā ielej skābo krējumu un pievieno tam pūdercukuru (es šim gadījumam par godu vienkārši samalu parasto cukuru kafijas dzirnaviņās). Pierīvē citrona miziņu un, pēc garšas, pievieno arī vanilīnu. Kārtīgi samaisa.
  7. Skaisti un prasmīgi pārklāj pirmo kūkas kārtu ar skābā krējuma kārtu. Tik pat skaisti un prasmīgi to atkārto, pārklājot arī otro kūkas kārtu un sānus. Medaļa jums, ja tas tik tiešām ir izdevies skaisti un prasmīgi. Es šoreiz paliku bez apbalvojuma, ja neskaita apziņu, ka arī nedaudz šķības kūkas mēdz būt garšīgas.
  8. Atcerieties tos atgriezumus, ko paņēmām nost no kūkas malām? Pienācis laiks tos izmantot. Punkts numur astoņi ir sekojošs – sagriež kūkas atgriezumus vai saplucina ar pirkstiem un pārklāj ar tiem kūkas augšu un sānus.
  9. Ievieto kūku atbilstošā traukā, kur to iespējams pārklāt ar vāku vai pārtikas plēvi un noliek uz nakti to atpūsties ledusskapī. Tas nepieciešams, lai medus kūka labi sadraudzētos ar skābā krējuma krēmu un kļūtu mitra un sulīga.
  10. Bauda atdzesēto viltus medus kūku pie gardas kafijas vai tējas tases.
Advertisements

3 komentāri

  1. Kad būs favorītu raksts? 😉

    Like

    1. Tieši šodien par to iedomājos 😀 Cerams, kaut kad tuvākajā laikā, bildes vēl jāsafočē 🙂

      Like

      1. Es arī ceru…

        Like

Komentēt

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Mainīt )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Mainīt )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Mainīt )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Mainīt )

Connecting to %s

%d bloggers like this: