Vasara ir laiks, kad virtuvē rosoties prasās ne tikai vieglus, vasarīgus, vēsus ēdienus, bet arī vieglus, vasarīgus, vēsus dzērienus. Šodien nolēmu atjaunot recepšu sadaļu un pastāstīt kā īstenojama pavisam vienkārša aukstās kafijas recepte, kuru pagājušajā vasarā iemācījos no kolēģiem. Mājās gatavota aukstā kafija jeb versija par frappé ne tikai lieliski garšos, bet arī uzmundrinās (kofeīn, ak, mīļais draugs), un būs īsti piemērota vasaras vidus kafijošanai. Nu, jūs jau zināt – tam laikam, kad aukstie kafijas dzērieni kļūst par neatsveramu baudas mirkli svelmainā dienā. Šovasar taču arī tādiem ir jābūt, vai ne?
Ledus kafijas recepte nebūt nav sarežģīta – tā sajaucama vien pāris minūšu laikā, ar nosacījumu, ka mājās atrodams piena putotājs (savējo pirms aptuveni gada iegādājos veikalā Tiger, taču tas noteikti atrodams arī citos saimniecības preču/trauku veikalos).
Kā jau visi populārie kafijas dzērieni, arī šī grieķu izcelsmes aukstā kafija – frappé pagatavojama dažādos veidos. Tīmeklī atrodama gan recepte ar pievienotu ledu, gan kondensēto pienu, gan dažādiem saldinātājiem u.c. Taču, lai lieki nesarežģītu dzīvi (manuprāt, vasara ir gadalaiks, kas burtiski pieprasa vieglu roku un praktiskumu visās savās darbībās) šeit piedāvātā ledus kafijas recepte būs pagatavojama, izmantojot lietas, kas gandrīz vienmēr atrodamas kafijas cienītāju mājās – kafiju, pienu, cukuru un ūdeni.
Tāpat kā gatavojot „parasto” kafiju, arī šai improvizētajai frappé receptei iespējamas variācijas atkarībā no gaumes. Kāds vēlas stiprāku, kāds saldāku. Man patīk zelta vidusceļš, tādēļ mana aukstā kafija parasti top ar samērā nelielu cukura un kafijas daudzumu. Receptē norādītās sastāvdaļas paredzētas vienas frappé krūzītes pagatavošanai.
Aukstā kafija – frappé
- 1 tējk. šķīstošās kafijas (oriģināli frappé recepte paredz Nescafe, taču var izmantot arī citas markas);
- ~ 2 tējk. cukura;
- ~ ¼ glāzes ūdens;
- ~ 3/4 glāzes piena;
- ledus (pēc izvēles);
- piena putotājs;
- glāze un salmiņš.
- Glāzē ieber kafiju, pieber cukuru un samaisa.
- Pievieno apmēram ¼ glāzes (vai mazāk) ūdens, atkal nedaudz samaisa. Tad ņem talkā piena putotāju un sāk putot kafiju, ūdeni un cukuru līdz izveidojas glītas, brūnas putas. Ar pusminūti putošanas pilnībā pietiek.
- Ja vēlas pievieno ledu, piepilda atlikušo glāzi ar pienu (šajā brīdī putas pacelsies augšup un aukstā kafija iegūs glītu cepurīti), ieliek salmiņu un bauda savu gardo ledus kafiju.
Būs jāizmēğina. Favorītu rakstu var gaidīt?
PatīkPatīk
Tu kā zinādama 😀 – tieši šodien favorītu draftu uzrakstīju.
PatīkPatīk