Veģetārais kartupeļu karijs ar turku zirņiem


Tuvojoties rudenim, aizvien biežāk parādās vēlme ieviest ēdienkartē kādu siltu un sātīgu pusdienu vai vakariņu recepti. Lai gan es neesmu pārlieku iecienījusi asus ēdienus, jaunu garšu meklējumos, nolēmu, ka beidzot ir pienācis laiks pagatavot savu pirmo kariju. Par kariju vienlaikus mēdz dēvēt gan specifisku garšvielu maisījumu, gan pašu ēdienu, kurā šis maisījums izmantots. Tā saknes rodamas indiešu virtuvē un mūsdienās tam ir neskaitāmas variācijas – piemērotas gan gaļēdājiem, gan veģetāriešiem. Es nolēmu izmēģināt versiju bez gaļas, un tā nu jūsu uzmanībai šodien blogā nonākusi recepte veģetārais kartupeļu karijs ar turku zirņiem.

Šīs pikantās receptes sastāvdaļu saraksts uz pirmo acu uzmetienu šķiet visai garš, taču neviena no izejvielām nav pārāk grūti pieejama. Visa “sāls” ir tieši garšvielās – tieši pateicoties garšvielām, šis pikantais veģetārais kartupeļu karijs iegūst savu brīnišķīgo aromātu. Receptei nepieciešamais karija pulveris (kurkuma, koriandrs, sierāboliņa sēklas, kumins, paprika, kajenas pipari, melnie pipari, kardamons un kanēlis) ir viegli pieejams lielveikalos.

Vienīgā garšviela, ko, iespējams, varētu būt grūtāk atrast piemājas bodītē, ir masala. Es, gatavojot šo kariju, izmantoju Red Pepper garšvielu maisījumu Tandoori masala, ko pirms laba brīža iegādājos gadatirgū. Maisījuma sastāvā ir ķiploki, ingvers, sīpoli, krustnagliņas, kanēlis kardamons, fenhelis, kumins, koriandrs un čili. Ja nav pieejams jau gatavs garšvielu komplekts, šo pašu efektu var panākt arī, pievienojot ēdienam garšvielas atsevišķi.

Šī karija recepte ir diezgan vienkārša un rezultāts ir ļoti sātīgs. Es izlēmu savu mērci pasniegt kopā ar Santa Maria nūdelēm, kas bija aizķērušās pieliekamajā, taču pieļauju, ka gana labi šis karijs saderētu arī ar rīsiem. Tā kā recepte neprasa izmantot piena produktus vai olas, mūsu šodienas pusdienu variants gluži labi iederēsies arī vegānu ēdienkartē.

No norādītā sastāvdaļu daudzuma izdosies kārtīgs mielasts (dziļā panna, kurā gatavoju šo kariju, sanāca līdz augšai pilna), ļaujot pabarot ģimeni vai uzglabāt virumu nākamajai dienai.

Veģetārais kartupeļu karijs ar turku zirņiem – recepte

Recepšu sastāvdaļas

  • 7 nelieli kartupeļi;
  • 1 neliela zaļā paprika;
  • 1 sarkanais sīpols;
  • ¾ glāzes zaļo zirnīšu (izmantoju svaigos, taču derēs arī konservētie vai saldētie);
  • 1 paka vārītu turku zirņu (izmantoju Rimi I Love Eco);
  • 1 paka sasmalcinātu tomātu savā sulā (arī izmantoju Rimi I Love Eco);
  • ½ kārba kokosa piena (~ 200 ml);
  • 2 palielas ķiploka daivas;
  • svaiga ingvera sakne (~ 2, 5 cm);
  • 2 tējk. (ar kaudzi) karija pulvera;
  • 1 tējk. (ar kaudzi) masalas pulvera;
  • 1 – 1, 5 ēdamk. brūnā cukura;
  • 2 tējk. sāls;
  • olīveļļa cepšanai.

Recepšu pagatavošana

  1. Nomazgā un sālsūdenī novāra kartupeļus. Vāra apmēram 15 – 20 minūtes, uzmanot, lai tie nekļūtu pilnībā mīksti (pēcāk kartupeļiem būs jāsutinās pannā vēl kādu brīdi). Nokāš tos, nomizo, sagriež nelielos gabaliņos un noliek malā.
  2. Ja izmanto svaigos zaļos zirnīšus, tos iepriekš nedaudz pavāra, lai, gatavojot mērci, zirņi jau būtu mīksti. Es vārīju savus zirnīšus ūdenī apmēram 10 – 15 min. Ja izmanto konservētos, šis solis, protams, izpaliek.
  3. Vārītos turku zirņus noskalo sietiņā zem tekoša, auksta ūdens un noliek malā. Ja paredzēts lietot iepriekš nenovārītus turku zirņus, tos izmērcē un pagatavo, sekojot norādēm uz konkrētās paciņas.
  4. Smalkos gabaliņos sagriež sīpolu, ķiplokus, ingvera sakni un papriku.
  5. Pannā uzkarsē olīveļļu un apcep sīpolus, ķiplokus un papriku līdz tie kļuvuši mīksti un caurspīdīgi – apmēram 5 minūtes.
  6. Pievieno virumam karija pulveri, masalu, sagriezto ingveru un sāli. Turpina cept apmēram 2 minūtes. Šajā mirklī karijs sāks lieliski smaržot, piepildot ar savu aromātu visu virtuvi. Ja garšo pikantāks vai mazāk pikants karijs, garšvielu daudzumu šajā solī iespējams variēt.
  7. Pievieno sasmalcinātos tomātus, brūno cukuru, noskalotos turku zirņus, zaļos zirnīšus un izvārītos kartupeļus. Kārtīgi samaisa.
  8. Pārlej sautējumam kokosa pienu un turpina karsēt apmēram 5 – 10 minūtes, līdz karijs ieguvis vienmērīgu, tumīgu konsistenci.
  9. Nedaudz sālītā ūdenī izvāra nūdeles un nokāš tās.
  10. Pārlej gatavo karija mērci nūdelēm un pasniedz karstu un kūpošu. Es, kā piedevu, šīs pikantās receptes atsvaidzināšanai, izmantoju svaigu, pašu dārza gurķīti.
Advertisements

One comment

  1. […] Ksenija sagatavojusi šokējošu rakstu par hormonizēto vistas gaļu. Ja jau vistas gaļa, tad var turpināt ar ēdamlietām- no Lindas raksts par alu un ēdienu, no Tējtasītes veģetārais kartupeļu karijs ar turku zirņiem. […]

    Like

Komentēt

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Mainīt )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Mainīt )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Mainīt )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Mainīt )

Connecting to %s

%d bloggers like this: