Rabarberu kūka ar drumstalām un skābo krējumu


Jūnijs – rabarberiem bagātākais mēnesis – allaž ierodas līdz ar iedvesmu izmēģināt jaunas rabarberu receptes – plātsmaizes, drumstalu kūkas, pīrāgus u.c. konditorejas izstrādājumus svētku galdam vai ikdienai. Es šogad nolēmu papildināt Tējtasītes našķu recepšu klāstu ar kādu brīnišķīgu, saldi skābenu un sulīgu gardumu. Jūsu uzmanībai – rabarberu kūka ar drumstalām un skābo krējumu.

Blogā jau iepriekš esmu stāstījusi kā pagatavojamas garšīgas rabarberu kūkas. Piemēram, ātrā rabarberu kūka, vai rabarberu drumstalu kūka (joprojām viena no populārākajām Tējtasītes receptēm), kā arī kārdinošā rabarberu kūka ar krējumu, kas ir viena no manām personiskajām favorītēm.

Taču šodienas recepte, manuprāt, iemieso labāko no visām iepriekšminētajām. Šī rabarberu kūka ir gan ātri un vienkārši pagatavojama, gan ietilpina sastāvdaļu sarakstā drumstalas un skābo krējumu. Pēc konsistences – mitra, pēc svara – pamatīga, pēc garšas – debešķīga, šī rabarberu maize, manuprāt, ļoti labi noderēs gan kā slinkas svētdienas kārums, gan brīvdabas svētku galda karaliene, piemēram, Līgo vakarā.

Receptes iedvesmu smēlos portālā Allrecipes, taču, kā jau vienmēr, gatavošanas ceļā, pielāgoju kūku savām vajadzībām. No norādītā sastāvdaļu daudzuma sanāks viena vidēja izmēra (taču pasmaga) rabarberu kūka ar drumstalām.

Recepšu sastāvdaļas

Sastāvdaļas mīklai:

  • 2 glāzes miltu;
  • 1 ¼ glāze cukura;
  • ½ tējk. cepamā pulvera;
  • ½ tējk. sodas;
  • ½ tējk. sāls;
  • 2 olas;
  • 1 glāze skābā krējuma;
  • 3 glāzes kubiciņos sagrieztu rabarberu.

Sastāvdaļas drumstalām:

  • 1/3 glāzes miltu;
  • ½ glāze cukura;
  • ½ tējk. malta kanēļa (izmantoju garšvielu maisījumu, kas paredzēts ābolkūkas cepšanai);
  • ¼ glāzes auksta sviesta.

Recepšu pagatavošana

  1. Pagatavo mīklu. Lielā bļodā iesijā miltus, pieber cukuru, cepamo pulveri, sodu un sāli. Samaisa.
  2. Otrā traukā sakuļ olas, pievieno tām skābo krējumu. Samaisa un liek klāt miltu masai.
  3. Kārtīgi samīca mīklu un iecilā tajā rabarberus. Mīklas konsistence būs visai bieza, tādēļ jāparūpējas, lai rabarberi labi “iejustos” jaunajās mājās.
  4. Atsevišķā bļodiņā pagatavo rabarberu kūkas drumstalas. Iesijā miltus, pievieno cukuru un kanēli (vai ābolkūkām paredzēto garšvielu maisījumu) un pieliek aukstu, gabaliņos sagrieztu sviestu. Ar rokām plucina mīklu līdz izveidojas rupjas drupačas.
  5. Ieklāj pannu ar cepamo papīru. Mana rabarberu kūka tapa nesen iegādātā kēksu formā (~28 x 10 cm), jo gribēju to izmēģināt darbībā. Taču derēs jebkurš cepamais trauks. Piemēram, cepot apaļā traukā, rabarberu kūka izskatīties kā rabarberu pīrāgs, kantainā formā – kā rabarberu plātsmaize.
  6. Ielej mīklu ar papīru izklātajā pannā un pārkaisa tai drumstalas. Cep kūku iepriekš uzkarsētā krāsnī, 175 °C temperatūrā apmēram 40 – 45 minūtes līdz, iedurot mīklā sērkociņu vai zobu bakstāmo, tas izskatās sauss.
  7. Pagaida, lai rausis atdziest, tad izņem to no pannas un pasniedz. Vai noglabā ledusskapī līdz nākamajai dienai, kad šī brīnišķīgā rabarberu kūka ar drumstalām un skābo krējumu būs vēl sulīgāka un gardāka.

 

Citas garšīgas un vienkārši pagatavojamas rabarberu sezonas receptes meklē šeit.

Komentēt

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Mainīt )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Mainīt )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Mainīt )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Mainīt )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: