Fantāzija un vesterns pieaugušajiem: The Arrivals by Melissa Marr


The Arrivals by Melissa MarBeidzot esmu izlasījusi savu vasaras saraksta pēdējo grāmatu – fantāzijas, laika-ceļojumu, romantikas un savā ziņā pat steam-punk pilno vesternu The Arrivals. Piesātināts ar visdažādāko žanru elementiem, šis nelielais romāns, pie angliski lasošās publikas nonāca jūlija sākumā un ieripoja arī manā lasāmajā sarakstā, ar cerību, ka apmierināšu ziņkāri, beidzot izlasot paranormālās fantāzijas romānu, kas neietilpst young adult vai chick-lit kategorijās.

The Arrivals ir romāns-vientuļnieks, kam nesekos nākamās daļas, veidojot allaž nīstās un/vai mīlētās triloģijas, pie kurām pēdējā laikā ir jau ļoti pierasts. Sākot lasīt šo romānu, nodomāju, ka tas būs pluss. Beidzot lasīt šo romānu, sapratu, ka tas tomēr izrādījies mīnuss.

Romāna centrā ir grupiņa varoņu, kas pret savu gribu tikuši izrauti no dažādiem laika posmiem un piepeši attapušies dīvainā laikā un vietā, ko vietējie iedzīvotāji sauc par Wasteland. Jaunajā pasaulē mīt būtnes ar neprastu izskatu un paražām – šeit ir gan mušas, kas liek sajukt prātā no viena dzēliena, gan pūķiem līdzīgu radījumu ganāmpulki, gan asins sūcēji ar spēju telepātiski sazināties ar savu baru, gan arī citas ”jaukas” parādības. Taču šeit mīt arī cilvēki. Un, tur kur ir cilvēki, protams, sākas arī problēmas ar vietējās varas sadalīšanu.

Vienā pusē mums ir ieceļotāju grupiņa ar Džeksonu un Katrīnu priekšgalā. Brālis un māsa tikuši izrauti no 18. gs. mežonīgajiem rietumiem un nu jau vairākus gadu desmitus mēģina uzturēt kārtību jaunajā pasaulē. Gadu gaitā viņiem pievienojušies cilvēki no dažādiem laikiem un vietām (piemēram, Katrīnas sirdsāķītis Edgars ir algots slepkava no 20. gs). Šeit jāpiebilst, ka mūsu varoņi nenoveco un ir gandrīz vai nemirstīgi. Proti, gandrīz katrs no viņiem kādreiz ir nomiris, bet jau pēc nedēļas atkal augšāmcēlies (nē, ne kā zombijs un ne kā vampīrs). Tomēr tas, cik reižu katram atvēlētas, nav zvaigznēs ierakstīts, un viena no reizēm var izrādīties liktenīgā. Ikreiz kādam no ieceļotājiem galēji nomirstot, viņa vietā ierodas jauns aizstājējs.

Tieši šim procesam lasītājs var sekot romāna sākumā, kad Wasteland ierodas Hloja – jauna sieviete no 2013. gada. Hloja tāpat kā pārējie ieceļotāji ir atstājusi aiz muguras tumšu pagātni. Arī viņa, tāpat kā visi Wasteland nonākušie, savā iepriekšējā dzīvē ir kādu nogalinājusi. Tiesa, tas netraucē par Hlojas lojalitāti cīņu uzsākt arī otrai varas pusei – pašpasludinātajam barvedim Ajani, kuram piedien kāda ļoti vilinoša īpašība – viņš spēj garantēt saviem sekotājiem patiesu nemirstību.

The Arrivals iesākas ar troksni – lasītājs tiek iemests darbības vidū, nepazīstamā pasaulē un pamazām aprod ar jaunajiem tēliem, kas šķiet visnotaļ simpātiski. Arī romāna vidus daļa turas līmenī, notikumiem pamazām attīstoties un ļaujot iepazīties ar neparasto pasauli, kas šoreiz patiešām ir veiksmīgi izveidota (iespējams, pateicoties tieši pamatīgajam žanru mikslim). Diemžēl tad nāk beigas, kurās viss tiek ļoti ātri un glīti sapakots – sak’ nemaz neceriet uz turpinājumu. Sižetiskā ziņā romāns vienlaikus atstāj ne tikai vēlmi pēc turpinājuma, lai ilgāk padzīvotos krāšņajā pasaulē, bet arī nelielu ”so what” pēcgaršu, jo stāstam pietrūkst kulminācijas.

Grāmatas vizuālais noformējums ir glīts, valoda ir raita, darbība ir dinamiska, romāna varoņi ir patīkami, pasaules būvēšana iet uz ”urrā”, ideja arī ir kolosāla… Tomēr veids, kā ideja tikusi norauta, atgādina, ja ne darbošanos ar miesnieka dunci, tad vismaz ar kabatas nazīti. Romāns ir interesants, taču tas varēja būt krietni vien saistošāks, ja nebaidītos padzīvot Wasteland mazliet ilgāk un sarežģītāk. 7,5 Tējtasītes.

7

 

2 komentāri

  1. CIk žēl, ka izklausās pēc kārtējās līdz galam neizmantotās iespējas. Paturēšu zināšanai, jo stāsta ideja ieinteresēja.

    Patīk

    1. Jup, labās idejas dēļ ir vērts izlasīt.

      Patīk

Komentēt

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.