Rabarberu un skābā krējuma kūka


Turpinot iesākto rabarberu sezonu, šodien jau atkal nolēmu padalīties ar kādu ļoti garšīgu rabarberu recepti – rabarberu un skābā krējuma kūku. Šajā vasarā paspēju pagatavot šo kārumu jau divas reizes, jo pirmkārt, tā ir tiešām viegli pagatavojama un otrkārt, maigais krējuma pildījums kopā ar skābenajiem rabarberiem un kraukšķīgo drumstalu virsiņu, ir lielisks garšu komplekts.

20130611-IMG_9981

Oriģinālajā receptē par kūkas pamatni tika izmantots tā sauktais pie shell, jeb pīrāgam domātā pamatne, ko mūsu veikalos nevar atrast (vismaz es neesmu redzējusi), tādēļ aizstāju to ar kārtaino rauga mīklu. Šajā versijā samazināju arī sastāvdaļu daudzumu vienai nelielai, nevis tādai pamatīgai kūkai, rezultātā no šī sastāvdaļu daudzuma sanāks 16 mini gabaliņi.

Sastāvdaļas:

2 plāksnes kārtainās rauga mīklas (izmantoju Tešla), 1 ½ glāzes kubiciņos sagrieztu rabarberu, ½ glāze skābā krējuma, ~ ½ glāze cukura, 2 olas, 1 ēdamk. miltu, šķipsniņa sāls, ¼ tējk. vanilīna (vai ~ 1 tējk. vaniļas cukura). Drupačām: 1/3 glāze miltu, 1/3 glāze cukura, ½ tējk. kanēļa, ¼ glāzes auksta, gabaliņos sagriezta sviesta.

Pagatavošana.

1. Izņem no saldētavas kārtaino mīklu, lai atlaidinātu.

2. Nomazgā, nomizo un sagriež gabaliņos rabarberus.

3. Bļodā sakuļ olas, pievieno cukuru, skābo krējumu, miltus, sāli un vaniļu. Kārtīgi samaisa un pievieno arī sagrieztos rabarberus.

4. Ar sviestu ieziež apmēram 20 x 20 cm pannu ar paaugstinātām malām, jo pildījums būs gana šķidrs un citādi izlīs. Ieklāj pannā kārtaino mīklu un nedaudz izlīdzina arī gar sāniem, lai veidotos malas un kūka ceptos tādā kā mīklas groziņā.

5. Iepilda rabarberu masu mīklas groziņā un cep iepriekš uzkarsētā krāsnī 190 C temperatūrā apmēram 20 minūtes līdz kūkas augša apvilkusies.

6. Kamēr kūka cepas, pagatavo drupačas. Bļodā sajauc miltus, cukuru, kanēli un ieplucina gabaliņos sagriezto auksto sviestu. Ar rokām mīca, līdz izveidojas vienmērīga drupaču masa.

7. Kad kūka cepusies 20 minūtes, to izņem no krāsns, pārkaisa ar sagatavotajām drumstalām, samazina krāsns temperatūru uz 175 C un liek kūku atpakaļ krāsnī uz vēl apmēram 25 minūtēm vai kamēr kūka kļuvusi stingra. Jāuzmanās, lai nepārceptu pašu mīklas groziņu.

Gatavo kūku kārtīgi atdzesē pirms sagriež gabalos un noglabā ledusskapī līdz rītam (otrā dienā kūka ir daudz stingrākā un arī rabarberi labāk sakodušies ar krējuma pildījumu) vai arī pasniedz uzreiz pēc atdzesēšanas, ja patīk vairāk pudiņveidīga konsistence.

Advertisements

Komentēt

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Mainīt )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Mainīt )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Mainīt )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Mainīt )

Connecting to %s

%d bloggers like this: