Ziemassvētku krāsojamā grāmata pieaugušajiem – “Johanna’s Christmas”


Aizvadītajos Ziemassvētkos zem eglītes mani gaidīja kaut kas sen gribēts un svētku sezonai ļoti piederīgs – par pieaugušo krāsojamo grāmatu karalieni dēvētās skotu mākslinieces Džoannas Basfordas (visā pasaulē pārdoti jau vairāk nekā 20 miljoni viņas  grāmatu eksemplāri) jaunākā krāsojamā grāmata pieaugušajiem „Johanna’s Christmas”. Izlasot nosaukumu, visdrīzāk nav grūti uzminēt, kāds ir šīs krāsojamās grāmatas galvenais motīvs. Protams, tie ir Ziemassvētki – ziemeļbrieži, eglītes, leduslāči, dāvanas, cukura spieķīši, sniegpārsliņas… Vārdu sakot, viss, ko vien sirds var vēlēties šādā Ziemassvētku noskaņas grāmatā.

Krāsojamā grāmata pieaugušajiem Johanna's Christmas - Tējtasītes grāmatas

Lai gan savu eksemplāru saņēmu decembra beigās, un vēl ne tuvu neesmu paguvusi grāmatu aizpildīt, jau tagad varu droši sacīt, ka šajā krāsojamajā grāmatā atrodamās ilustrācijas ir ne tikai ļoti tīkamas acij, bet arī kvalitatīvi nodrukātas. Manā īpašumā atrodas arī iepriekšējās Džoannas Basfordas krāsojamās grāmatas „Secret Garden” un „Enchanted forest”, kuras jau esmu nedaudz iemēģinājusi, un joprojām ceru kādreiz apskatīt arī blogā, taču „Johanna’s Christmas” tika rindā pirmā. Ziemassvētki kā nekā.

Papīrs

Vispirms par nedaudz pragmatiskām lietām. Savu pirmizdevumu krāsojamā grāmata „Johanna’s Christmas” piedzīvoja aizvadītā gada oktobrī. Ar mīļas draudzenes un Amazon.de starpniecību es tiku pie izdevniecības Penguin Random House UK izdotā un Eiropas tirgum domātā 25 x 25 cm grāmatas eksemplāra ar zeltīto vāku. Amerikāņu auditorijai paredzētais izdevums var lepoties ar vēl tradicionālākām Ziemassvētku krāsām – proti, zaļiem un sarkaniem toņiem uz vāka. Kā lasīts internetos, nedaudz atšķiroties arī abu versiju papīrs.

krasojama-gramata-pieaugusajiem-johannas-christmas-papirs

Eiropas pircējiem domātā grāmata ir drukāta uz, manuprāt, kvalitatīva, nedaudz dzēla un bieza papīra ar nelielu tekstūru. Papīra krāsa manāmi atšķiras no manā īpašumā esošajiem šīs autores grāmatu norvēģu izdevumiem, kuru lappuses ir tīri baltas. Katra „Johanna’s Christmas” lapas mala ir perforēta, lai pēcāk lapas varētu izraut un pielikt pie sienas vai pat iedāvināt kādam.

krasojama-gramata-pieaugusajiem-johannas-christmas-izkrasots

Manuprāt, ļoti liels pluss ir tas, ka šajā grāmatā autore padomājusi arī par tiem, kas vēlas izmantot ne tikai krāsainos zīmuļus, bet arī citus medijus, piemēram, alkoholu saturošos marķierus, flomāsterus, krāsainās pildspalvas vai pat ūdenskrāsas. Lai gan šīs krāsojamās grāmatas papīrs, līdzīgi kā pārējiem Džoannas Basfordas izdevumiem, ir pietiekami biezs, lai krāsošanā izmantotu arī ne pārāk prasīgus flomāsterus, „Johanna’s Christmas” izdevumā katras ilustrācijas otrā pusē atrodams dekoratīvs fons nevis jau nākamais zīmējums. Proti, krāsotājam ir visas iespējas izpausties, nebaidoties par to, ka krāsa izspiedīsies papīra otrā pusē, jo tur gluži vienkārši nav ko sabojāt. Tiesa, ja izmantojat īpaši kreptīgus marķierus, es tomēr ieteiktu starp ilustrācijām ielikt arī tukšu papīra lapu. Drošs paliek drošs.

krasojama-gramata-pieaugusajiem-johannas-christmas-abpusejs-papirs

Vēl viens patīkams uzlabojums, kas atrodams „Johanna’s Christmas”, bet netika parādījies iepriekšējās autores grāmatās (vismaz ne tajās, kas ir manā īpašumā) – grāmatas aizmugurē atvēlēta speciāla lapaspuse, lai izmēģinātu krāsu kombinācijas un notestētu to, kā konkrētais medijs klāsies uz grāmatas papīra. Sīkums, bet noderīgi.

krasojama-gramata-pieaugusajiem-johannas-christmas-testa-lapa

Ilustrāciju motīvi

Grāmatas sākumā krāsotājs sastopas ar Džoannas Basfordas priekšvārdu un padomiem krāsošanā. Autore arī norāda, ka viscaur grāmatai paslēpti 63 ķeburiņi, kurus sameklēt krāsošanas laikā. Tālāk seko glīta ievada lapa, kurā ierakstīt savu vārdu un tad jau var ķerties arī pie pašas krāsošanas.

krasojama-gramata-pieaugusajiem-johannas-christmas-ievads

Pavisam grāmatā „Johanna’s Christmas” ir iekļauti 37 dažādi zīmējumi. Ilustrācijas, kā jau visām Džoannas Basfordas krāsojamajām grāmatām, ir ieturētas vienotā, māksliniecei raksturīgajā stilā – pietiekami detalizētas, bet ne līdz tādai pakāpei, ka sāktu ņirbt acis, simetriskas, lai iepriecinātu kārtības mīlētājus, bet ne garlaicīgas, un, protams, simpātiskas, jo tāds gluži vienkārši ir šīs mākslinieces rokraksts.

Starp zīmējumiem lielākoties sastopamas vienas lappuses ilustrācijas, taču gadās arī pa kādam zīmējumam, kas izpleties pa visu atvērumu. Tāpat krāsotāji var izbaudīt gan dažas mandalas, gan klasiskus zīmējumus ar augiem, dzīvniekiem un Ziemassvētku dekorācijām. Tiesa, visā izdevumā nav atrodams neviens izkrāsojams cilvēks (par ko es personiski esmu iepriecināta, jo vēl neesmu aizkrāsojusies līdz līmenim, lai spētu izdaiļot arī sejas…).

Krāsojamie rīki

Runājot par krāsojamiem rīkiem, šajā grāmatā pagaidām esmu veiksmīgi izmantojusi savus uzticamos Maped Graph Peps smalkos flomāsterus/lainerus, par kuriem jau reiz izteicos, stāstot par Agijas Stakas krāsojamo grāmatu, Pelikano krāsainās pildspalvas (nopērkamas Depo), Koh-I-Noor krāsainos zīmuļus, kā arī Uniball Signo gēla pildspalvas, par kurām reiz rakstīju mēneša favorītos. Dažus akcentus labi izdevās izkrāsot arī ar Artline metālisko marķieri. Un man par pārsteigumu, tas pat neizspiedās cauri. Patiesību sakot, kopš sev atklāju pieaugušo krāsojamās grāmatas, pakāpeniski atklāju sev arī veselu rakstāmlietu pasauli. Ja kādam būs interese, es vēlāk varētu uzrakstīt kādu apskatu/apkopojumu arī par to.

krasojama-gramata-pieaugusajiem-johannas-christmas-krasas

Tā kā krāsojamās grāmatas pieaugušajiem pēdējā gada laikā ir pamatīgi savaldzinājušas manu sirdi, šī visdrīzāk nebūs pēdējā reize, kad par kaut ko tādu lasīsiet Tējtasītē – turpinājums noteikti sekos. Tikmēr pastāstiet, kādas ir jūsu šī brīža mīļākās pieaugušo krāsojamās grāmatas un rakstāmpiederumi?

12 komentāri

  1. Jā, pastāsti par rakstāmpiederumiem. Bet kas domāts ar “nedaudz dzēla”?

    Patīk

    1. Domāts tas, ka bildēs, iespējams, nevar nolasīt, bet papīrs šai grāmatai izvēlēts tāds nedaudz iedzeltens.

      Patīk

      1. Es atradu tikai šādu skaidrojumu (nav tagad Mīlenbaha pa rokai, ja kas): dzeldīgs; dzēlīgs; dzelošs; dzēls; dzēļs; graizīgs; indīgs; kodīgs; nātrains; sarkastisks; spēcīgs; žultains; žultīgs.

        Patīk

        1. Hm… tad jau laikam būs tā grāmata tāda kodīga sanākusi 🙂

          Patīk

          1. Kā no “Rozes vārda”.

            Patīk

  2. Kaa man patik shiis kraasojamaas graamatas! Ideaala nodarbe vakaros peec darba, kad gribas nedomaat ne par ko 🙂

    Anete,
    http://www.lapoudreblog.blogspot.com

    Patīk

    1. Jā, tas ir ļoti jauks veids kā vakaros atpūsties no garas darba dienas 🙂

      Patīk

  3. Dainis Gžibovskis · · Atbildēt

    Domāju nopirkt Harija Potera krāsojamo grāmatu, bet bail, ka būšu aizmirsis kā krāsot krāsojamo grāmatu. Pēdējoreiz kaut ko ar vizuālo mākslu saistītu, šķiet, darīju vidusskolas laikos, kad bija tāda nodarbība kā krāsu mācība.
    Tavi bloga raksti par un ap krāsojamām grāmatām ir patiešām lieliski – esi iedrošinājusi arī mani ķerties klāt krāsojamām grāmatām. 🙂

    Patīk

    1. Paldies, prieks to dzirdēt 🙂
      Man arī sākumā bija tāda neliela nedrošība ķerties klāt krāsošanai – ar vizuālo mākslu līdz šim neesam tā ļoti draudzējušās. Taču pamazām, šo to pakrāsojot, sapratu, ka process bieži vien ir svarīgāks par rezultātu. Samierinājos ar to, ka būs kāda kļūdiņa, būs varbūt ne tāds toņu salikums kā sākumā gribējās, vai krāsa, kas pāršauta pāri līnijai, bet tas nekas. Galvenais, lai brīvais gars dabū izskrieties 🙂
      Vienu Potera krāsojamo grāmatu esmu redzējusi JR grāmatnīcā, izskatījās foršas ilustrācijas.

      Patīk

  4. Man ir krāsojamā grāmata par okeānu, bet tālāk par pirmo lapu neesmu tikusi. Laikam būs jāinvestē flomīšos, varbūt tad būs lielāks iekāriens krāsot. Ar lētajiem zīmuļiem sanāk blāvi.

    Patīk

    1. Ar zīmuļiem vajag ļoti daudz pacietības, tādēļ man tā patīk pildspalvas 😀

      Patīk

  5. spriežot pēc bildēm, līmenis nav nemaz nekāds zemais 🙂

    Publicējis 1 person

Komentēt

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.