Vakara pasaciņas dumpīgām meitenēm


Pasakas allaž ir bijušas neatņemama ikvienas kultūras sastāvdaļa, un savu nozīmīgumu tās ir saglabājušas līdz pat mūsu dienām. Taču, mainoties pasaulei, mainās arī pasaku motīvi. Viens no šādiem mūsdienīgiem pasaku grāmatu piemēriem ir Jāņa Rozes apgāda vasarā izdotā, krāšņi ilustrētā grāmata Vakara pasaciņas dumpīgām meitenēm.

Grāmatas idejas autores ir mediju producente un žurnāliste Elēna Favilli un rakstniece un teātra režisore Frančeska Kavallo. Taču  artavu šī izdevuma tapšanā ir devuši krietni vairāk cilvēku – gan ziedotāji, kuri pūļfinansēšanas vietnē Kickstarter palīdzējuši savākt projekta attīstībai nepieciešamo naudu (kā atzīmē pašas autores – vairāk nekā miljonu dolāru), gan dažādu tautību mākslinieces, kuras radījušas grāmatas brīnišķīgās ilustrācijas.

Vakara pasaciņas dumpīgām meitenēm apkopo 100 izcilu sieviešu dzīves stāstus. Par katru no šīm ievērojamajām sievietēm – māksliniecēm, politiķēm, zinātniecēm, aktīvistēm, literātēm, valdniecēm, karotājām, sportistēm utt. – grāmatas autores ir sarakstījušas vienu pasaku. Kā norādīts grāmatas sākumā – pasakas tapušas kā radoša dokumentālu faktu interpretācija. Citiem vārdiem sakot, Favilli un Kavallo ir radījušas nelielus, biogrāfijās balstītus stāstiņus, kas būs saprotami ne tikai pieaugušajiem, bet arī šīs grāmatas galvenajai auditorijai – bērniem.

Manuprāt, ir ļoti svarīgi atgādināt mazajiem lasītājiem, ka atjāt baltā zirgā un izglābt karaļvalsti var ne tikai princis, bet arī princese, un šajā pasaku grāmatā iekļautie stāsti kalpo tam par lielisku pierādījumu. Taču man personiski negribas šo vēstījumu rindot tikai bērnu lasāmvielas plauktā – manuprāt, Vakara pasaciņas dumpīgām meitenēm var aizpildīt kādu caurumu arī pieaugušo pasaules uztverē.

Šī grāmata ne tikai iepazīstina ar spēcīgām un vēsturiski nozīmīgām sievietēm no visas pasaules, bet arī iedvesmo, liekot saprast, cik daudz iespējams paveikt brīžos, kad ceļā uz mērķi nostājusies represīva sabiedriskā iekārta, iesīkstējušas kulturālās normas, dzimumu diskriminācija vai nabadzība.

„Dzīvē ne no kā nav jābaidās. Tā tikai ir jāsaprot.“

– Marija Kirī

Mani īpaši iepriecināja fakts, ka izdevumā iekļautas pasakas ne tikai par ļoti pazīstamām lēdijām, piemēram, Koko Šaneli, Joko Ono, Virdžīniju Vulfu, Frīdu Kalo, Mišelu Obamu, Džeinu Ostinu, Rozu Pārksu, Malalu Jusafzai u.c., bet arī sievietēm, kuru vārdus es  lasīju pirmo reizi. Piemēram, īru pirāti Greisu O’Meiliju, kas palīdzējusi Elizabetei I karot pret spāņiem, Artemziju Džentileski – izcilu 16. gs. itāļu gleznotāju vai Matildi Montoju – pirmo sievieti ārsti Meksikā u.c.

Iespējams, ir nedaudz par agru runāt par Ziemassvētku paciņu saiņošanu, taču, pēc manām domām, Vakara pasaciņas dumpīgām meitenēm pavisam noteikti ir grāmata, ko būtu vērts iekļaut savā dāvanu sarakstā – gan mazajām, gan lielajām dumpīgajām meitenēm un puikām.

Citas blogā publicētās grāmatu atsauksmes un recenzijas lasi šeit.

 

 

Grāmatas eksemplārs saņemts no Jāņa Rozes apgāda apmaiņā pret godīgu vērtējumu.

 

2 komentāri

  1. Šo es arī gribu izlasīt, lai gan labāk gan lasītu pasaciņas dumpīgiem zēniem 😀

    Patīk

    1. Man domāt, šo pavisam droši var arī zēni lasīt 😀 – grāmata tiešām vērtīga.

      Publicējis 1 person

Komentēt

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.