Tev derētu vēl pasnaust. Kaķu padomi. Frančesko Marsjuljāno


Spēku izsīkums? Slikts noskaņojums? Viegls aizkaitinājums pret visu apkārtējo pasauli? Varbūt tev derētu vēl pasnaust? Šis ir ne tikai ieteikums, kas kaut reizi dzīvē ir noderējis ikvienam no mums. Tas ir arī Igaunijas grāmatu izdevniecības Helios klajā laistās rakstnieka Frančesko Marsjuljāno grāmatas nosaukums. 

Tev derētu vēl pasnaust. Kaķu padomi, kas Ievas Melgalves tulkojumā nonāca pie latviešu lasītājiem mirkli pirms Ziemassvētkiem, ir forši ilustrēta un humora piepildīta kaķisku atziņu grāmatiņa, kas vieglā un ironiskā veidā ļauj palūkoties uz mūsu pašu dzīvi no laisko un mierīgo kaķu perspektīvas. 

Frančesko Marsjuljāno. Tev derētu vēl pasnaust. Kaķu padomi.

Lai gan pati sevi pieskaitu pie suņu, ne kaķu cilvēkiem, arī manās mājās ir internets. Un kur ir internets, tur ir kaķu video. Un ikviens, kas kaut reizi dzīvē ir redzējis kādu kaķi interesanti „izpildāmies” klātienē vai virtuālajā vidē, noteikti atpazīs šīs izdarības arī šajā krājumā.

Grāmatas anotācija vēsta, ka Tev derētu vēl pasnaust lappusēs kaķi visžēlīgi dalās ar savu nenovērtējamo gudrību. Manuprāt, šis teikums pasaka visu par grāmatas stilu. Šo kodolīgo (un vietām nešpetno) padomu krājums ir sadalīts 4 nodaļās:

  1. Personiskās attiecības. Gadījumiem, kad tu nejauši ievēro, ka vispār tavā dzīvē ir vēl kāds. Šajā nodaļā atrodami tādi lieliski padomi, kā: pastāvīgi maini vietas, kur un kad tevi drīkst aiztikt; mīļotā lietas tagad ir tavas; uzticies tam, kas dod tev ēst u.c.;
  2. Sabiedriskās attiecības. Kad tu pamodies un atklāj, ka tavās mājās ir saradušies kaut kādi cilvēki. Šī sadaļa veltīta komunikācijai ar apkārtējiem. Lūk, daži piemēri: neliecies zinis par visiem vienlīdzīgi; noturīgs acu kontakts brīnišķīgi aizstāj klausīšanos; ja tev akurāt vajadzīga socializācija, dari to mājās utt.;
  3. Pa karjeras kāpnēm. Kad tu gribi to, kas pienākas tev, kas pienākas citiem, un viņu pusdienas arī. Jau pēc virsraksta ir skaidrs, ka runa būs par darba vietas etiķeti. Šajā vidē kaķi iesaka: paliec uz klaviatūras, cik ilgi vien iespējams; neizlēmība nozīmē, ka tu domā; izturies tā it kā nesaprastu latviski utt.;
  4. Tu, tu, tu! Kad tev ir jāatgādina sev, ka jāatgādina citiem, cik lieliska tu esi. Sadaļa – balzāms kaķa (un cilvēka) ego. Viedie padomi ietver šādas sentences: nekad neesi uz vietas, kad tevi vajag; tas, ka citi to neredz, nenozīmē, ka tev tas nav jāmedī; tu uzlabo visu, kam pieskaries u.c.

Kā jau būsiet nopratuši pēc šī apraksta (vai dzīves, kas vadīta kopā ar savu kaķi), minkām ar pašvērtējumu un nervu sistēmu viss ir kārtībā. Bieži vien vairāk nekā mums pašiem. Iespējams, tādēļ kaķi, ne suņi ir izvēlēti par šādas pašpalīdzības parodij-grāmatas galvenajiem varoņiem. 

Lai gan es diez vai ņemšu vērā šīs kaķiskās zinības, lai kāptu pa karjeras kāpnēm vai uzlabotu komunikāciju ar līdzcilvēkiem, Tev derētu vēl pasnaust, lasīšanas laikā mani apveltīja ar kādu pavisam citu dzīvē noderīgu elementu – smiekliem. 

Neskatoties uz to, ka Ziemassvētku dāvanu laiks jau noslēdzies, Tev derētu vēl pasnaust, manuprāt, ir ļoti trāpīga dāvana vai grāmatplaukta papildinājums humoru un ironiju cienošiem kaķumīļem un dzīvnieku draugiem.

Grāmatas eksemplārs saņemts no izdevniecības Helios apmaiņā pret godīgu vērtējumu.

 

 


Un runājot par dāvanām… Pagājušajā nedēļā, 4. janvārī apritēja tieši 10 gadi, kopš Tējtasīte ir atrodama tīmekļa plašumos. Neskatoties uz to, ka pēdējā gada laikā ar jauniem ierakstiem ir gājis kā pa kalniem un lejām, šī joprojām man ir sirdij ļoti mīļa un tuva vieta, bez kuras dzīvi ir grūti iedomāties. Tāpēc jauns gads, jaunas cerības. Un dāvanas.

Par godu bloga jubilejai nolēmu izveidot konkursu jeb #giveaway, izlozējot un uzdāvinot diviem no Tējtasītes lasītājiem šīs mīlīgās kaķu grāmatiņas eksemplārus. Vairāk informācijas par konkursa norisi un iespēju tajā piedalīties, meklējiet manā Instagram profilā, klikšķinot uz šīs saites. Konkurss norisināsies līdz 20.01.20.

Liels paldies jums visiem, ka šos 10 gadus esat bijuši kopā ar Tējtasīti un palīdzējuši tai izaugt nu jau līdz šādam cienījamam vecumam ❤

Komentēt

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.