Leslija Kentone – ”Svaigās enerģijas bībele”


Svaigas Enerģijas BībeleVēl pavasara mēnešos ”Zvaigzne ABC” izdeva veselīga dzīvesveida guru Leslijas Kentones sarakstīto grāmatu ”Svaigās enerģijas bībele”, kas ņemot vērā pēdējā laikā tik populāro veselīgo dzīvesveidu un uzturu nāca gluži kā saukta. Lai gan grāmata sarakstīta salīdzinoši sen, 1998. gadā, būtiskākās lietas nav mainījušās – mēs ikdienā joprojām mēdzam patērēt pārtiku, kas ražota ar mērķi pārdot vairāk, aizmirstot par patiesajām uzturvielām un ļaunumu, ko tā nodara mūsu organismam. ”Svaigās enerģijas bībele” piedāvā lasītājam ne tikai sīki izklāstītus procesus, kas notiek ar mūsu ķermeni laba vai slikta uztura lietošanas laikā, bet arī jau gatavas diētas organisma atjaunošanai un liekā svara samazināšanai.

Šī grāmata nepieder pie tās literatūras, ko izlasīt no vāka līdz vākam vienā rāvienā, taču tā pavisam noteikti ir labs sabiedrotais, pie kura vajadzības gadījumā smelties iedvesmu un stimulu dzīvot veselīgāk, jo tā satur ļoti daudz informācijas. Pavisam grāmata sastāv no trim lieliem blokiem un katrā no tiem atrodamas arī dažādas receptes.

Pirmā nodaļa Svaigās enerģijas diēta un dalīts uzturs” iepazīstina lasītāju ar to, kādēļ ir tik svarīgi lietot uzturā augļus un dārzeņus neapstrādātā veidā (visi taču zina, ka tas ir veselīgi, tomēr retais aizdomājas kādēļ). Šajā nodaļā atrodams arī divu nedēļu diētas plāns, kā arī vispārēji ieteikumi veselīgam dzīvesveidam (piemēram, brokastīs ēst tikai augļus, neēst starp ēdienreizēm un izvairīties no pārstrādātiem un piesārņotiem produktiem).

Otrā grāmatas nodaļa Sulas” sīki un smalki pievēršas tieši sulu lietošanas nozīmei mūsu ikdienā, piedāvājot jau gatavu sulu zibenskūri, kuras laikā 36 stundu intervālā organisma attīrīšanai ieteikts dzert avota ūdeni un dažādas augļu un dārzeņu sulas. Sulu receptes sola palīdzēt arī pret saaukstēšanos, bezmiegu, nogurumu, depresiju, redzes problēmām, gremošanas traucējumiem, matu izkrišanu u.c.

Trešajā daļā Svaigās enerģijas diētas receptes” atrodas ne tikai receptes, bet arī padomi kā iepirkties (piemēram, kādu olīveļļu izvēlēties). Šajā nodaļā lasāmas piemēram, mušļu receptes brokastīm, salātu un zupu receptes pusdienām u.c. Tāpat šajā nodaļā autore turpina iepazīstināt ar diedzēšanu (par to rakstīts arī pirmajā nodaļā), kas varētu būt noderīgi tiem, kas vēl tikai plāno sākt ar to nodarboties.

Grāmatas lasīšanas laikā lasītājam nemitīgi tiek atgādināts, ka dzīvojot veselīgi iespējams izvairīties no straujas novecošanas, hroniska noguruma un vēža saslimšanām, un tieši pareiza uztura patērēšana palīdzēs uzlabot visu dzīves kvalitāti, sākot ar veselīgu ādu un beidzot ar emocionālā stāvokļa izmaiņām. Šāda labas dzīves slavēšana patiešām iedvesmo sākt vairāk domāt par savu uzturu, tomēr brīžam šķiet, ka autore aizraujas ar savas teorijas reklamēšanu, vienu un to pašu atkārtojot ļoti bieži, lai par visām varītēm to iestāstītu lasītājam.

Kopumā lieliska grāmata tieši veselīga uztura fanātiķiem, jo lai pilnībā ņemtu vērā autores padomus, ir pilnībā jāmaina ne tikai domāšanas veids, bet arī viss dzīvesveids, kas nebūt nav viegli laika un finanšu ziņā (daži minētie produkti diez vai atrodami piemājas lielveikalā). Taču grāmatā var atrast arī pa noderīgam padomam, ko viegli iekļaut ikdienā, piemēram, neēst kopā olbaltumvielas saturošos produktus ar cieti saturošiem produktiem, lai organismam nebūtu grūti tos pārstrādāt, dzert svaigi spiestas sulu, lai izvadītu no organisma kaitīgās vielas, pievērst uzmanību augļiem un dārzeņiem veikalos, kur tos iegādājamies un, ja iespējams izvēlēties bioloģiski audzētus produktus u.c.

Man kā vizuālai būtnei pietrūka recepšu attēli, kurus šajā grāmatā diemžēl nevar atrast. Tādēļ atliek vien iztēloties cik krāsainas ir svaigi spiestās augļu sulas, cik veselīgi izskatās salāti un cik kārdinošas ir aprakstītās zupas. Dodu grāmatai 8 Tējtasītes par lielo informācijas bagāžu, kas tajā iekļauta.

8

2 komentāri

  1. Oho, šķiet interesanta grāmata! Es esmu šādu lietu fanātiķis. Lai gan īstenībā visur jau viena un tā pati formula, atšķirās tikai tas, kādos vārdos šo formulu pasniedz! 🙂

    Patīk

    1. Jā, formula jau reti mainās. Žēl tikai, ka neviens nevar ar rakstīšanu iedzīt arī to vajadzīgo gribasspēku 🙂

      Patīk

Komentēt

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.