2011. gada labākie mūzikas albumi


Gada nogalē atskatījos uz 2011. gadu mūzikas jomā. Jāatzīst, ka esmu bijusi visai slinka albumu klausītāja, tomēr šeit ielikšu dažus no tiem, kas patiesi iespiedušies atmiņā. Šoreiz nesarindoju albumus topā, jo tie ir pārāk dažādu žanru (man ir visai šizofrēniska mūzikas gaume), drīzāk izvirzīju tādas kā nominācijas. Tāpat trīs no albumiem esmu nodēvējusi kā lielisks albums. Tie ir mani šī gada favorīti. Tāpat kā pagājušogad, arī šogad manā mūzikas lādītē dominē britu mūzika. Tāpat kā pagājušogad netrūkst indie roks un elektronika, taču šogad tam pievienojas arī sen aizmirstais simfoniskais metāls, mazliet industriālas mūzikas, kā arī pops. Lai noklausītos albumu priekšskatījumus, kliko uz bildītēm.  Lai muzikāls Jaunais 2012. Gads!

GADA DEBIJA

Šeit gribētos pieminēt Birdy – 15 gadīgu meiteni no Apvienotās Karalistes. Par viņu rakstīju jau iepriekš, tagad noklausoties visu viņas albumu, varu secināt, ka lieliskākās, protams, ir kaverversijas tādām grupām kā The Xx vai Bon Iver, taču arī pašas dziedātājas oriģināldziesmas nav sliktas. Albuma labākā kompozīcija, manuprāt, People Help The People. Cerēsim, ka par šo jauniņo dziedātāju vēl ko dzirdēsim tuvākajā laikā.

GADA KLAUSĪTĀKAIS ALBUMS

Viennozīmīgi pievienojos The Rolling Stone topam, kur Adeles otrais albums 21 ierindots kā gada labākais. Manā gadījumā tas bijis gada klausītākais, arī brīvprātīgā kārtā, ne tikai tādēļ, ka šīs dziesmas līdz nelabumam nodrillētas radio. Netā lasīju, ka Adeles dziesmas ir kā best breakup songs. Lai gan lirikas tik tiešām velk uz to pusi, mani fascinē tieši Adeles spēcīgā balss un muzikālais stils. Labākā kompozīcija, manuprāt, Turning Tables. Lielisks albums!

GADA LABĀKAIS AUTOMAŠĪNĀ KLAUSĀMAIS ALBUMS

Jau nesen rakstīju par dāņu saldās popgrupas Aqua atgriešanos un iesoļošanu 21. gadsimtā ar laikmetīgu un ”garšīgu” elektropopu. Albumu Megalomania raksturo dzīvi ritmi, kā radīti, ja nepieciešams pārvarēt tālus ceļa gabalus automašīnā, vai arī reizēs, kad vienatnē gribas skaļi un, visticamāk, šķībi dziedāt līdzi. Krāsains, guilty pleasure albums. Manuprāt, labākā kompozīcija – Playmate to Jesus.

GADA POZITĪVĀKAIS ALBUMS

Šajā nominācijā Patrick WolfLupercalia. Albumu izlēmu noklausīties, jo Radio 101 dzirdēju kompozīciju Time Of My Life, kas tad arī ir labākā šī albuma dziesma.  Noklausoties Lupercalia, es atskārtu, ka jau zinu no tā vairākas dziesmas. Dziesmas ir līdzīgas savā stilā, bet ne vienveidīgas. Albums, ar savu pacilājošo skanējumu noderēs kā spirdzinošs toniks brīžos, kad trūkst enerģijas. Lielisks albums!

GADA LABĀKAIS FONA ALBUMS

Man jau sen patīk Snow Patrol. Viņu stils ir neuzbāzīgs, bet tai pat laikā, šī grupa atšķiras no pūļa ar savām melodiskajām kompozīcijām. Jaunais albums Fallen Empires man patīk savā vienkāršībā.  No jaunā albuma, kā labāko kompozīciju, es gribētu izcelt New York, kas atgriež skanējumu pie tām klavieru kompozīcijām, kas pirms vairākiem gadiem man lika sākt klausīties Snow Patrol, proti, dziesmām Crack The Shutters vai Chasing Cars.

GADA LABĀKAIS SOUNDTRACK

Lai gan pati filma bija diezgan liela vilšanās, Beastly soundtrack, ir izdevies palikt manā pleilistē. Manuprāt, laikmetīga mūsdienu cilvēkam saprotama mūzikas izlase, kas diezgan labi raksturo 21. gadsimtu. Stilīgs pops. Kā labāko kompozīciju man gribētos nominēt filmas tituldziesmu Lady Gaga kaverversiju dziesmai Vanity, kā arī Pixie Lott – Broken Arrow.

GADA FANTASTISKĀKAIS ALBUMS

Ar šo negribēju teikt, ka albums būtu labākais. Vienkārši, tajā ielikts visvairāk fantāzijas, radošuma un iztēles. Tas, protams, ir somu simfoniskā metāla grupas Nightwish albums Imaginaerum, par kuru rakstīju iepriekš. Ziemeļu atmosfēra un stāsti par tālām vietām, un savādām radībām, kā arī ceļojums cauri cilvēka mūžam. Albums rakstīts kā kompanjons tāda paša nosaukuma topošai filmai. Labākā kompozīcija, manuprāt, I Want My Tears Back

GADA LABĀKAIS ELEKTRO-INDUSTRIĀLAIS ALBUMS

VNV Nation jau izsenis ir viena no manām mīļākajām šī žanra grupām. Grupa ar īru-britu saknēm šobrīd visaktīvāk darbojas Vācijā. Automatic ir grupas 8. albums, un man jāatzīst, ka tas ir visai līdzīgs 2007. gada albumam Judgement, kas ir visnotaļ iepriecinoši, jo tas ir ierindojies manu all time favourites sarakstā. Arī šajā albumā VNV Nation pieturas pie jēgpilnām, filosofiskām lirikām, skaudriem elektro ritmiem un vispārējās noskaņas, kas balansē no melanholijas līdz iedvesmojošai. Dziesmu Control vērtēju kā vienu no albuma labākajām kompozīcijām. Lielisks albums!

GADA INTERESANTĀKAIS ALBUMS

Everlast stilu ir grūti raksturot. Sajaukums starp country, blues, rap un mazliet rock kopā rada jauno albumu Songs of the Ungrateful Living. Mani vienmēr ir fascinējusi šī mūziķa balss un interesantie teksti, kas vijas cauri dziesmām, kuras ir viegli klausāmas ritmiskas, tomēr visai līdzīgas viena otrai. Ar Everlast iepazinos pateicoties dziesmai White Trash Beautiful. Jaunā albuma labākais materiāls, manuprāt, ir I Get By.

GADA NOSTALĢISKĀKAIS ALBUMS

Nostaļģiju man uzdzen tīņu gados mīlētais Within Temptation, kas 2011. gadā atgriezās ar 5. studijas albumu The Unforgiving. Šis ir konceptuāls albums, ko Within Temptation līdzīgi kā Nightwish sarakstījuši kā kompanjonu īsfilmām un komiksu grāmatu sērijai. Savu stilu Within Tempatation nezaudē arī šajā albumā. Joprojām atrodamas pasmagas, tumšās romantikas dziesmas. Vienu no tām – Sinead, remiksējuši arī iepriekš pieminētie VNV nation. Kā labāko albuma dziesmu man gribētos vērtēt Shot In The Dark.

Un kāds ir Tavs gada labākais albums?

14 komentāri

  1. paldies, ka atklāji, man Birdy, tiešām lieliska 🙂

    Patīk

    1. Prieks, ka noderēja 🙂 Man arī ļoti simpatizē viņas mūzika, un arī klipi.

      Patīk

  2. WOW, lieliska mūzikas gaume (man arī ir šizofrēniska mūzikas gaume, laikam tādēļ patīk) 😀
    Am, sēžu un domāju, kurš tad ir mans gada albums… Un nevaru izdomāt…
    Zini, man priecē, ka Tavā topā nav Rihanna vai citu, līdzīgu mēslu! 🙂

    Patīk

    1. Attiecībā uz pop mūziku esmu diezgan liels snobs :D, neciešu Rihannai līdzīga stila mūziku, kas visbiežāk tiecas tikai uz vizuālo iespēju šokēt, bez dziļāka iekšējā satura.

      Prieks, ka vēl kādam patīk tik šizofrēnisks stilu sajaukums. Jo dažādāk, jo interesantāk 🙂

      Patīk

      1. man kad viens draugs paskatījās manā MP3, viņš bija šokā kā es visu to, ko klausos vispār varēju salikt vienā vietā! 😀
        Tā, kā jo šizofrēniskāk, jo labāk! 🙂

        Patīk

  3. Tieši tā 🙂

    Patīk

  4. Es atcerējos, kurš ir manuprāt labākais albūms 2011. gadā ietvaros -> http://fondsviegli.lv/albums-viegli 🙂

    Šis albūms man palīdzēja nepazaudēt savu identitāi! 🙂

    Patīk

    1. O, lieliski! 🙂 Kā gan es šito biju palaidusi garām…

      Patīk

      1. 🙂 ja nav dzirdets ceru kā patiks, ja ir dzirdets, ceru kā atgādināju par labu lietu! 🙂

        Patīk

        1. Pirmās divas dziesmas bija dzirdētas, pārējās tiks dzirdētas 🙂

          Patīk

      2. Man patīk Māras Upmanes – Holšteinas iedziedātās, manas miļākās ir “Nepārtraukti, nenorimti” un “Lakstīgalas” 🙂

        Patīk

  5. Man arī vienmēr ir paticis viņas īpatnējais stils. Lakstīgalas ir ļoti skaista dziesma 🙂

    Patīk

    1. 🙂
      Īstenībā interesanti, kas labs ir Tavā MP3! 🙂

      Patīk

      1. Uz doto brīdi lielākoties šie iepriekšminētie albumi, bet dažas labas citas dziesmas arī. Piemēram, Ewert And Two Dragons, The Streets – OMG un James Vincent McMorrow – We Dont Eat 🙂

        Patīk

Komentēt

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.