Grāmatu lasītājas nedienas – stafete


Pirms laba brīža grāmatu blogu rindās uzpeldēja kārtējā no grāmatnieku jautājumu un atbilžu stafetēm jeb tagiem. Akcijas sākums meklējams blogā Read More and Sleep Less, un citi lasošie ļaudis jau paspējuši blogosfēru papildināt ar savām atbildēm. Es arī tā kā gribēju, sataisījos jau piedalīties un tad… veiksmīgi aizmirsu, lai no jauna par to atcerētos tikai tādā skaistā pirmdienas pievakarē kā šī.

Pasākums, kā jau allaž, vienkāršs – internets jautā, grāmatu blogeris atbild. Ikviens ir aicināts pārņemt stafetes kociņu, bet šeit būs mani vienpadsmit literārie centi.

1. Tavā nelasīto grāmatu sarakstā ir apmēram 2000 grāmatu. Kā tu spēj izlemt, ko lasīt nākamo?

Nespēju. Izvēlos lasīt to, kas tobrīd ir jaunākais plauktā vai manā dzīvē personiski aktuālākais. Palīdz arī sezonālā noskaņa. Piemēram, rudenī tie būs nopietnāki romāni vai kaut kas sen gribēts un gaidīts, bet pavasarī nezin kādēļ parasti pārmetos uz populārzinātnisko literatūru un autobiogrāfijām. Piemēram, šobrīd, paralēli daiļajai literatūrai, es lasu arī vlogeres Lilijas Singas autobiogrāfisko self-help sacerējumu How to Be a Bawse un Ādama Granta pētījumu par inovatīviem indivīdiem grāmatā Originals.

2. Tu esi grāmatu izlasījis līdz pusei, taču jūti, ka tev tā nepatīk. Metīsi mieru vai pabeigsi līdz galam?

Lielākoties pabeigšu līdz galam, jo acīmredzot joprojām neesmu iemācījusies novērtēt savu brīvo laiku. Bet ja nopietni, mani vienkārši priecē iesākto lietu pabeigšana. Kādēļ, lai grāmatu lasīšana būtu izņēmums?

3. Tuvojas gada beigas un tu esi tik tuvu, bet tomēr tik tālu no sava Goodreads izaicinājuma sasniegšanas. Vai tu mēģināsi to sasniegt; ja atbilde ir jā, tad kā?

Jā. Ar nekaunīgas šmaukšanās palīdzību, lasot plānas grāmatas, grafiskās noveles un dzeju. Pagājušogad “izlasīju” arī dažas pieaugušo krāsojamās grāmatas…

4. Grāmatu vāki sērijai, kura tev ļoti patīk, nesaskan savā starpā. Kā tu tiec ar to galā?

Raudu gaužas asariņas, jo man patīk, ka kurpes ir pieskaņotas somiņai par spīti tam, ka tas neskaitās stilīgi.

5. Visa pasaule ir sajūsmā par kādu grāmatu, kura tev patiesi nepatīk. Kurš būs tas cilvēks, ar kuru tavas domas par to sakritīs?

Visticamāk, ka kādā interneta kokā sēdēs vēl kāds baltais grāmatu zvirbulis, ar kuru sačivināt savu sašutumu. Man domāt, lasītāju aprindās nekad nav tā, ka kaut kas patīk nu pilnīgi, pilnīgi visiem. Vienam māte, otram meita, trešajam kleita, bet ceturtajam Greja piecdesmit nokrāsas.

6. Tu lasi kādu grāmatu un jūti, ka sāksi raudāt publiskā vietā. Ko tu darīsi?

Uzlikšu saulesbrilles. Līdz šim man publiskās vietās nav nācies lasīt raudāmgabalus, taču tagad, kad to pateicu skaļi, šī laime visdrīzāk beigsies.

7. Grāmatas, kura tev patīk, turpinājums tikko iznācis, taču tu esi aizmirsis, kas notika iepriekšējā grāmatā. Vai tu pārlasīsi iepriekšējo? Izlaidīsi turpinājuma lasīšanu? Mēģināsi atrast anotāciju Goodreads? Raudāsi izmisumā?

Raudāju izmisumā jau 4. punktā, tā kā tas vairs nebūs produktīvi. Droši vien pārlasīšu pati savu grāmatas atsauksmi blogā. Ja tādas nebūs, tad vērsīšos pie Goodreads. Pieļauju, ka tieši šāda situācija man drīzumā draud, sagaidot Džastina Kronina sērijas pēdējās daļas latvisko tulkojumu.

8. Tu negribi nevienam aizdot savas grāmatas. Kā tu laipni atteiksi cilvēkiem, kad viņi tev palūgs kādu grāmatu?

Laipni pasakot, ka neaizdodu grāmatas. Jo es tiešām neaizdodu grāmatas. Un pārsvarā laipni.

9. Tu esi iesācis un pametis novārtā 5 grāmatas pēdējā mēneša laikā. Kā tu tiksi galā ar šo negribēšanu lasīt?

Parasti šādu kaiti izraisa ar grāmatām nesaistīti apstākļi, tādēļ, kā jau ar visu šajā pasaulē, pagaidīšu, kad vētra norimst un turpināšu kuģot grāmatu jūrā, kad ūdens vairs nesmelsies mutē.

10. Drīzumā iznāks tik daudz jaunu grāmatu, kuras tu ļoti gribi izlasīt. Cik no tām tu nopirksi?

Atkarīgs no garastāvokļa un grāmatplaukta stāvokļa. Lai pirktu jaunas, jāatbrīvo vieta, citādi attopies visnotaļ tumšā pavasarī, jo pat palodzi aizņēmusi literatūra. #storyofmylife

11. Pēc tam, kad esi nopircis jaunas grāmatas, kurām tu ar nepacietību gribi ķerties klāt, cik ilgi tās stāv plauktā, līdz tu patiešām sāc tās lasīt?

Ja neskaita recenzēšanai saņemtās grāmatas, kuras vienmēr cenšos izlasīt iespējami ātri (kamēr tās vēl tikko no krāsns) nesteidzīgie iegādātie literārie labumi var savu kārtu gaidīt no pāris dienām līdz pāris nedēļām un pāris gadiem. Atkarīgs no tā, cik daudz brīva laika un iedvesmas attiecīgajai tēmai man tobrīd ir. Taču priekšroka visdrīzāk būs tām, kas gados jaunākas. Ja klasika mani desmitgades gaidījusi, pagaidīs vēl dažas…

Un kādas ir jūsu lasīšanas nedienas?

Viens komentārs

  1. […] lasošo daļu iesākšu ar Tējtasītes rakstu- Grāmatu lasītājas nedienas – stafete. Turpināsim ar Janas izlasīto grāmatu “Laulību līgums” un Inta izlasīto […]

    Patīk

Komentēt

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.