Nāvējošais ierocis. Dīns Kūncs


Dins Kūncs - Nāvējošais ierocisIedomājieties pasauli, kurā cits pēc cita veiksmīgi un ar dzīvi apmierināti cilvēki mīklainos apstākļos izlemj beigt savu dzīvi. Nē, šis nav stāsts par psihisko veselību, šī ir zinātniskā fantastika ar kriminālromāna elementiem. Vai varbūt otrādi. Šīs dienas stāsta galvenais varonis – romāns Nāvējošais ierocis, ir iznācis Kontinenta paspārnē un tā autors ir neviens cits kā pasaulē labi pazīstamais rakstnieks Dīns Kūncs.

Iepriekš biju lasījusi tikai vienu Dīna Kūnca darbu, 2016. gadā latviski iznākušo Bezgrēcīgie (kuru, nelāgā garastāvoklī, pamanot savā grāmatplauktā diezgan bieži un freidiski gribu nodēvēt par Bezcerīgajiem). Līdzīgi kā toreiz, arī tagad Kūncu lasīt mani pamudināja interesantā sižeta pieteikums. Elitei neērti cilvēki, kas paši sev padara galu? Gudra, veikla un atriebties griboša atraitne, kas ķeras konspirācijai pie ragiem? Izklausās labi.

Nāvējošais ierocis ir apjomīga, taču viegli lasāma grāmata. Tā sākas gana aši un gana aši kļūst skaidri arī spēles noteikumi. Stāsta sākumā mēs iepazīstamies ar galveno varoni Džeinu – FIB aģenti, maza dēliņa mammu un arīdzan atraitni, kura stingri apņēmusies atklāt sava mirušā vīra noslēpumainos nāves apstākļus. Lai to izdarītu, viņa ir pārdevusi māju, paslēpusi pie draugiem dēlu, kuram citādi draudētu briesmas, un visādi citādi “nogājusi pagrīdē”. Cilvēki, ar kuriem viņai ir darīšana, nav ar pliku roku ņemami, to rīcībā ir modernas tehnoloģijas, institūcijās iefiltrēti “aģenti” un visi citi resursi, kas nepieciešami šausminoša plāna īstenošanai. Kas ir šis plāns? Prāta kontrole. Jo kā gan citādi izskaidrot milzīgo pašnāvību pieaugumu garīgi gluži veselu cilvēku vidū?

Lai mazinātu risku, Džeina pie nozieguma šķetināšanas sākotnēji ķeras vienatnē. Tā kā viņai jau piemīt visas nepieciešamās prasmes, izmeklēšana jaunajai atraitnei vedas no rokas, un varētu pat sacīt, ka viņa ir labu sprīdi priekšā lasītājam pirms tas vēl ir iekārtojies stāstā. Mistērija tiek risināta pa solītim vien, taču apņēmīgi. Varoņi parādās un pazūd, sižets raiti ritinās uz priekšu, autoram neskopojoties arī ar dažādām interesantām detaļām un teorijām.

Diemžēl šajā visā pieķerties pašai varonei man personiski neizdevās, un līdz ar to izpalika arī līdzpārdzīvojums/bailes par viņas dzīvību un labklājību. Līdzīgi kā iepriekšējā Kūnca romānā, arī šoreiz visa stāsta garumā labprātāk baudīju tā ideju, ne izpildījumu, kas manām acīm vietumis šķita moralizējošs un gauži aprakstošs.

Nāvējošais ierocis ir pirmā (un pagaidām vienīgā latviski tulkotā) sērijas Jane Hawk grāmata, kurā mūsu varonei Džeinai, gluži kā video spēlē jātiek galā ar “pirmās pakāpes” ļaundariem. Spraigā sižeta dēļ, šis romāns, manuprāt, gluži labi izskatītos arī kā izklaidējoša piektdienas vakara filma. Nu, viena no tām, kurās galvenā varone femme fatale sakārto pa plauktiņiem nešķīsto pasauli. Un vēl šajā filmā būtu daudz glītu specefektu, dabas skatu un izteikti košu tēlu, kuru epizodiskā parādīšanās izceltu galvenās varones lieliskās īpašības un šķietami dziļos pārdzīvojumus, fonā skanot atbilstošai mūzikai.

Citas blogā publicētās grāmatu atsauksmes un recenzijas lasi šeit.

Grāmatas eksemplārs saņemts no izdevniecības Kontinents apmaiņā pret godīgu vērtējumu.

Komentēt

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.