Zemeņu siera kūka


20140624-IMG_0773Vasara. Zemenes. Kūka. Vēlams tieši siera kūka. Šodienas receptē galveno lomu spēlē tieši viņa – kūka ar maigu krēmsiera garšu, kas spēlējas ar sulīgi skābajām zemenēm un delikāto pūdercukura pieskārienu. Šī pavisam noteikti ir svētku siera kūka. Arī es to gatavoju neikdienišķu iemeslu vadīta – par godu Jāņu dienai, ar domu, ka iespējami labāk jāizmanto zemeņu laika priekšrocības.

Ideju smēlos savā vismīļākajā siera kūku recepšu grāmatā – Šerilas Lindblādas “Siera kūkās”, taču, kā jau ierasts, gatavošanas procesā šo to samainīju. Piemēram, sastāvdaļu daudzumu uz pusi mazākai kūkai (lai pēc Jāņiem nemāktu gastronomiskās paģiras : ) ).

Kā jau visas siera kūkas, arī šī prasa rūpību un laika ieguldījumu. Vislabāk šo zemeņu dāmu gatavot iepriekšējā dienā, lai pirms karaliskā iznāciena, ļautu tai kā nākas atpūsties ledusskapī. Arī zemeņu cepurīti labāk uzklāt tieši pirms pasniegšanas, lai ogas nepagūtu sasuloties un saplakt.

Sastāvdaļas

Pamatnei:
1 paciņa ”Selgas” cepumu
4 ēdamk. izkausēta sviesta

Pildījumam:
400 g krēmsiera (izmantoju ”Rasa” ar cepumu garšu)
125 ml pūdercukura
2 ēdamk. kukurūzas cietes
2 tējk. vaniļas cukura (izmantoju ~ 1. tējk. vanilīna)
100 ml trekna skābā krējuma
2 olas
1 ēdamk. svaigi spiestas citronu sulas (pēc garšas)

Glazūrai:
250 ml skābā krējuma
1 – 2 ēdamk. pūdercukura
1 tējk. vaniļas cukura (liku šķipsniņu vanilīna)

Rotājumam:
Svaigas zemenes
Pūdercukurs

pagatavošana

1. Vispirms pagatavo kūkas pamatni. Sasmalcina cepumus (salauž gabaliņos un saberž ar krūzītes dibenu vai samaļ virtuves kombainā, vai kafijas dzirnaviņās). Izkausē sviestu un pārlej drupačām. Masu samaisa un ieklāj veidnē ar noņemamām malām. Es izmantoju pannu 24 cm diametrā. Cep iepriekš uzkarsētā krāsnī 175 C temperatūrā apmēram 5 min, līdz groziņš apbrūninājies. Izņem no krāsns un atdzesē.

2. Sagatavo pildījumu. Lielā bļodā ar mikseri sakuļ krēmsieru, līdz tas kļūst mīksts un gaisīgs. Pievieno cukuru, kukurūzas cieti, vaniļu un skābo krējumu. Putojot pa vienai pievieno olas. Visbeidzot pielej arī citrona sulu.

3. Siera masu ielej cepumu groziņa veidnē un cep 175 C temperatūrā apmēram 40 min – 1h. Kūka ir gatava, kad to pakratot, vidus kļuvis stingrs.

4. Kamēr kūka gozējas krāsnī, pagatavo glazūru. Iemaisa skābajā krējumā pūdercukuru un vaniļu. Glazūru pārklāj jau gatavai kūkai un liek to pacepties krāsnī vēl 5 min (līdz krējuma virsiņa apvilkusies).

5. Kūku atdzesē, pārklāj ar pārtikas plēvi un noglabā ledusskapī līdz nākamajai dienai. Pirms pasniegšanas pagatavo rotājumu. Nomazgā un sagriež zemenes, pārklāj tās kūkai un pārkaisa ar pūdercukuru, lai piešķirtu spīdumu.

2 komentāri

  1. Jāpiekrīt- šī ir īsta zemeņu dāma! Esmu gatavojusi šo kūku vairākkārt un vienmēr sanāk lieliska. Paldies, ka atsauci recepti atmiņā, kamēr vēl pieejamas svaigās zemenes. 🙂

    Patīk

    1. Jā, jūlijā jāsteidz izmantot ogu laiku 🙂 Man arī nagi niez atrast vēl kādu zemeņu recepti.

      Patīk

Komentēt

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.