10 ekranizācijas, kuras jāredz 2016. gadā


10_ekranizacijas_kuras_jaredz_2016_gada_tejtasite2016. gads ir izrādījies ļoti grāmatām draudzīgs – mēs jau esam tikuši pie daudzām jaunām un labām grāmatām un atlikušajos mēnešos tiksim vēl pie daudzām jaunām un labām grāmatām. Taču grāmatplaukti nav vienīgie, kas piedzīvo savu papildinājumu. Arī uz lielajiem ekrāniem šogad novērojams ne mazums jaunu grāmatu ekranizāciju. Dažādu žanru un dažāda svaiguma romānu motīvos balstītas šīs ekranizācijas ir cītīgi izkarojušas savu vietiņu starp citām lielbudžeta filmām. Nolēmu dažas interesantākās 2016. gada grāmatu ekranizācijas apkopot vienuviet un izvedot tādu kā nelielu, kompaktu sarakstu – jo, protams, es mīlu sarakstus.

Šogad uz ekrāniem sagaidāma gan fantāzija, gan fantastika, gan drāmas parastās. Lielākā daļa no šīm filmām vēl nav iznākušas, taču šajā apkopojumā ieraudzīsiet manu mēģinājumu filmas sakārtot kaut necik hronoloģiski – pēc datuma, kad tās piedzīvos savu pasaules pirmizrādi. Rudens, manuprāt, izskatās viscerīgāk. Kā ierasts, klāt treileris un saite uz plašāku informāciju par grāmatu, kurai konkrētā filma veltīta.

1. High-Rise (2016)

Balstīta uz Džeimsa Greiema Balarda distopisko romānu High-Rise, šī visai savdabīgā britu filma ar Tomu Hidlstonu un Siennu Milleri, kritizē sabiedrisko iekārtu un stāsta par nekārtībām, kas notiek kādas augstceltnes gaiteņos. Pašlaik redzama kinoteātros. Noskatījos, nobrīnījos un tagad ”gremoju”. Cerams, drīzumā sagremošu arī atsauksmi. Visai iespaidīgs, neērts un ne visai patīkams kino.

2. Pride and Prejudice and Zombies (2016)

Amerikāņu rakstnieka Seta Greiema-Smita (viņš arī atbildīgais par Ābrahamu Linkolnu, kas slānīja vampīrus) parodijas Pride and Prejudice and Zombies ekranizācija, piedaloties tādiem aktieriem kā Sems Railijs un Lillija Džeimsa. Nosaukums jau pasaka priekšā, ka šī ir šausmu komēdija, kas balstīta uz klasiskā Džeinas Ostinas romāna motīviem, pievienojot tam klāt tādu nieku kā zombiji. Savu pirmizrādi filma jau ir piedzīvojusi, tāpat kā finansiālu neveiksmi. Atklāti sakot – es pat nezinu, ko par šo domāt.

3. Alice Through the Looking Glass (2016)

Tima Bērtona turpinājums 2010. gada filmai par Alisi Brīnumzemē. Pirmā filma bija koša un jancīga, taču es personiski neko saturisku ģeniālu no tās līdzi sev nepaņēmu. Nu kompānija ar Džoniju Depu, Miju Vasikovsku, Annu Hetaveju un Helēnu Bonemu-Kārteri atkal ir kopā un gatavi uz jaunām groteskām izdarībām. Neesmu pārliecināta, ka pastāvēja akūta vajadzība pēc otrās daļas. Kinoteātros no maija.

4. Me Before You (2016)

Vasarai piestāv, kas vieglāks un romantiskāks, tādēļ jūnijā savu pirmizrādi piedzīvos Džodžo Mojas romāna Pirms atkal tiksimies ekranizācija. Stāsts par kādu ekspresīvu sievieti, kas glābs nedaudz nomāktu vīrieti (piedodiet, par izsmeļošo aprakstu, romānu neesmu lasījusi). Galvenajās lomās simpātisks aktieru pāris – Emīlija Klārka un Sems Klafins.

5. The Legend of Tarzan (2016)

Režisora Deivida Jeitsa (viņš arī Potera filmu tēvs) versija par jau labi pazīstamo Edgara Raisa Berouza radīto Tarzāna tēlu. Aktieru ansamblī Aleksandrs Skarsgārds, Semjuels Lī Džeksons, Kristofs Valcs u.c. Tā kā es skatos lielāko daļu filmu, kurās redzams Skarsgārds, arī šī nebūs izņēmums. Kinoteātros no jūlija.

6. The Light Between Oceans (2016)

L. M. Stedmanas romānā The Light Between Oceans balstīta drāma. Stāstīs par kādu pāri, kas pieņem savā ģimenē glābšanas laivā pamestu bērnu. Pēcāk izrādās, ka bērns nemaz nav bijis tik pamests. Galvenajās lomās Maikls Fasbenders un Alīsija Vikandere. Lūdzu, dārgie veidotāji, nesačakarējiet šo filmu – šī ir laba iespēja atkal dabūt jēdzīgu drāmu ar Fasbenderu galvenajā lomā. Pirmizrāde septembrī.

7. Miss Peregrine’s Home For Peculiar Children (2016)

Vēl viens Tima Bērtona garadarbs. Balstīts uz amerikāņu rakstnieka Rensoma Rigsa populārā bērnu/jauniešu romāna Mis Peregrīnes nams brīnumbērniem motīviem. Stāsts par neparastu internātskolu, kurā mācās tikpat neparasti bērni. Pa vidu visam arī neliela mistērija, piedzīvojumi un šarmantā Eva Grīna Miss Peregrīnes godā. Manuprāt, Bērtons noskaņas un vizualizāciju ziņā, šai filmai ir īstais režisors, taču sižetiski treileris jau atkal izskatās gauži atšķirīgs no grāmatas oriģinālā stāsta. Pasaules pirmizrāde ierakstīta septembrī.

8. A Monster Calls (2016)

Rakstnieces Šivonas Daudas ideja, kuru britu autors Patriks Ness pierakstījis romānā Septiņas minūtes pēc pusnakts savu ekranizāciju uz lielajiem ekrāniem piedzīvos šī gada oktobrī. Romāns, kas pie lasītājiem nonāca, papildināts ar gotiskajām Džima Keja ilustrācijām, ir psiholoģiski sarežģīts un ļoti skumjš, taču, manuprāt, arī visnotaļ piemērots dzīvei uz kino ekrāna. Nevaru vien sagaidīt, vai veidotājiem būs izdevies visā pilnībā vizualizēt romāna tumšo atmosfēru.

9. Fantastic Beasts and Where to Find Them (2016)

Harija Potera fanu jaunākais prieks, kas rūpēsies par to, lai franšīze vēl tik ātri neatdotu galus. Filmas notikumi balstīti uz Dž. K. Roulingas grāmatas Fantastic Beasts and Where to Find Them motīviem, un norisināsies jau iemīļotajā Harija Potera universā, stāstot par kāda jauna vīrieša piedzīvojumiem amerikāņu burvju sabiedrībā. Filmas scenāristes godā arī pati Roulinga. Galvenajā lomā lieliskais Edijs Redmeins. Pasaules pirmizrāde solīta novembrī.

10. London Fields (2016)

Trilleris, kas balstīts uz Mārtina Eimisa romāna London Fields motīviem stāsta par kādu slepkavību un kādu sievieti, kam piemīt pārdabiskas spējas. Sakarā ar visādām nebūšanām un iekšējiem kašķiem, filmas iznākšana ilgāku laiku tikusi atlikta. Arī šobrīd nav zināms precīzs pirmizrādes datums.

Vēl precīzi nenoteiktā drīzumā uz ekrāniem nonāks arī Deiva Edžersa zinātniskās fantastikas romāna Sfēra (The Circle) ekranizācija (šogad solīts arī tulkojums latviešu valodā), Paulas Hokinsas kriminālromāna Meitene vilcienā (The Girl on the Train)  kino versija, kā arī jauns gabals no supernaturālo tīņu gala – ekranizācija Lorenas Keitas romānam Eņģeļu nakts (Fallen). Ak jā, un vēl filma par kuru pagaidām ir ļoti maz informācijas – Sebastiāna Barija romāna The Secret Scripture ekranizācija. Apraksts sola stāstu par kādu sievieti, kas pierakstījusi savas jaunības dienas atmiņas, dzīvodama psihiatriskajā klīnikā.

Tas arī viss manā nelielajā filmu izlasē. Padalieties ar saviem favorītiem – kuras ir jūsu gaidītākās grāmatu ekranizācijas 2016?

10 komentāri

  1. “jāredz” ir skaļi teikts 🙂

    Sveiciens tev no Radzobes kundzes (par tavu nr.1):
    Silvija Radzobe ‏@SilRa_A Apr 25

    Neejiet uz k/f VIRSOTNE – tādu stulbumu es vispār nebiju redzējusi. Kaut arī tur spēlē Dž.Aironss un T.Hidlstons, kura dēļ arī “uzrāvos”!

    Patīk

    1. Es uz ”Virsotni” arī gāju Hidlstona dēļ. Pēc treilera jau varēja saprast, ka būs liels šizo, bet nebiju gatava, ka tik liels šizo 😀 No kino zāles nācu ārā ar domām – vai tikai šī atkal nebūs no tām mākslinieciski augstvērtīgajām filmām, kas parasti patīk kritiķiem?
      Man personiski palika nepatīkama pēcgarša – viss tas ekrāna haoss rādījās tāds diezgan pariebīgs. Bet vēl līdz galam neesmu ”sagremojusi”, vai kopumā man tā šķiet slikta filma.

      Patīk

  2. Dainis Gžibovskis · · Atbildēt

    No “A Monster Calls” trailera vien zosāda uzmetās – domāju, ka filmai jābūt lieliskai.

    Patīk

    1. Jā, treileris bija labs. Grāmata arī bija lieliska, tāpēc veidotājiem vismaz būs materiāls, kur izvērsties. Šo noteikti gribēšu redzēt, tāpat kā ”Fantastiskās būtnes”.

      Publicējis 1 person

      1. Dainis Gžibovskis · · Atbildēt

        Un “Fantastiskajām būtnēm” būs arī grāmata. Šogad veseli divi Poteriādes scenāriji tiks izdoti grāmatu formātā – HP filmas prīkvels un HP turpinājums teātra izrādes formā.

        Patīk

        1. Par lugas izdošanu biju dzirdējusi, bet par prīkvela scenāriju gan ir jaunums. Roulinga joprojām rūpējas par saviem faniem 🙂

          Patīk

  3. Gaidu Meiteni vilcienā un Me Before You. Abi treileri izskatījās dikti labi, abas grāmatas lasīju un patika. Nekas cits, vēl nepieminēts rakstā, prātā nenāk.
    Nesaprotu Hidlstona filmu izvēli, viena par otru dīvaināka un savā ziņā vājāka.

    Patīk

    1. ”Meiteni” vēl pašlaik lasu, šķiet, filmai būs piemērots materiāls.
      Man domāt, ka Hidlstons tagad ir redzams filmās, kuras teorētiski izklausījās, ka būs foršas, bet beigās kaut kas nogāja greizi. Es vēl gribu paskatīties, kāds viņš rādās iekš mini sērijām ”The Night Manager”. Tauta runā, ka esot labi.

      Patīk

    2. Kāpēc gan High – Rise Hidlstonam būtu slikta izvēle? 🙂 Tā ir melni satīriska, savdabīga un īpatnēja filma ar izteiktu režisora rokrakstu, kas mūsdienās patiešām ir retums. Ja esi redzējusi kādu no Ben Wheatley iepriekšējam filmām kā ļoti melno komēdiju Sightseers vai brutālo Kill List, vai šizīgo A Field in England, tad apmēram var saprast, ko no viņa var gaidīt. 🙂

      Patīk

      1. Tātad nav mainstream. Tas šo to izskaidro, būs jāpaskatās.

        Patīk

Komentēt

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.