Tējtasītes marta favorīti 2016


Sveiciens sulu mēnesī! Laikā, kad daba mostas, puķītes plaukst un cilvēkiem vairs tik daudz laika negribas pavadīt pie siltā interneta. Klāt ir kārtējie mēneša favorīti – kā ierasts, nedaudz parunāsim par labo, noderīgo un interesanto, kas atrasts vai atgadījies marta mēnesī. Ja neskaita to, ka bija Lieldienas, kurās es šogad pamanījos nenokrāsot nevienu olu, marts pagāja samērā ātri un ne visai iespaidīgi – kā priekštelpa pirms ieejas deju zālē vai uzkoda pirms īstajām vakariņām. Metot šīs dīvainās analoģijas pie malas – es biju priecīga, kad beidzās februāris, bet nu esmu vēl priecīgāka, ka ir beidzies arī marts.

marta_favoriti_2016_tejtasite

Blogam pagājušais ir bijis maķenīt tukšāks kā iepriekšējie mēneši, tomēr pamanījos vismaz daļēji izpildīt savu iedomāto piecgades (mēneša) plānu. Lielākoties Tējtasītes grāmatplaukta sadaļā. Martā izmēģināju krāsojamo grāmatu pieaugušajiem – mākslinieces Agijas Stakas ilustrētos Nomoda sapņus, apkopoju piecus ieteikumus pavasara lasāmvielai, kā arī uzrakstīju arī par trim nesen tulkotām grāmatām – Reinbovas Rouelas jauniešu romānu Fanīte, kas man lika nosaukt Rouelu par savu jauno sieviešu kārtas Džonu Grīnu; Andžeja Sapkovska lielisko fantāzijas stāstu ciklu Pēdējā vēlēšanās, kura turpinājumu latviešu valodā ļoti gaidīšu; kā arī Džesa Voltera romānu Skaistās drupas, kas mani patīkami pārsteidza ar savu literāro pieeju lietām, par spīti tam, ka grāmatas vāks sākotnēji vedināja domāt drīzāk par vieglu vasaras romāniņu.

Vēl martā apmeklēju interesantu pasākumu Valmieras integrētajā bibliotēkā, kur uz lekciju/sarunu savus lasītājus un klausītājus aicināja literatūras pētniece Bārbala Simsone un rakstniece Nora Ikstena. Vērtīga sanākšana – atklāju vairākas jaunas lietas par šausmu žanra literatūru (vai zinājāt, ka pasakās attēlotās ļaunās pamātes sākotnējās pasaku versijās patiesībā bijušas īstās mātes – vēlāk tās tikušas pārrakstītas kā pamātes, lai mīkstinātu stāstu nežēlību?), kā arī paklausījos par šobrīd aktuālā romāna Mātes piens tapšanas procesu un rakstīšanu kopumā. Fotogrāfiju no šī pasākuma man diemžēl nav. Visnotaļ lakoniska iemesla dēļ – telefonam beidzās „atmiņa”.

Audio grāmatas

Bez jau pieminētajām grāmatām, martā noklausījos arī divas audio grāmatasBetter Than Before by Gretchen Rubin, kas stāstīja par autores personisko pieredzi cīņā ar jaunu ieradumu izveidošanu, kā arī Year of Yes by Shonda Rhimes, kurā televīzijas seriālu Scandal un How To Get Away with Murder producente dalījās savos autobiogrāfiskajos stāstos par to, kā mainās dzīve, ja iemācies uz daudziem jautājumiem un iespējām atbildēt ar vārdiņu „jā”. Par šo būs nedaudz plašāk. Tikai nedaudz vēlāk.

Rudzu pārslu brokastis

milzu_rudzu_parslas_ar_dzervenem_tejtasite

Mēneša favorīti jau nebūtu mēneša favorīti bez kaut kā garšīga. Šoreiz šis tituls no manas puses tiek piešķirts vietējam ražojumam – Milzu! rudzu pārslām. Lai gan rudzu pārslas ar medu brokastu bļodiņā es pirmo reizi bēru jau kādu laiku atpakaļ, martā nopirku izmēģināšanai vēl divas sērijas māsas – ar smiltsērkšķiem un dzērvenēm. Manas favorītes joprojām ir medus pārslas, taču arī dzērveņu zorte izrādījās labs jaunatklājums. Pārslas sastāv no pilngraudu rudzu un auzu miltiem, kam attiecīgi pievienoti Latvijā ievākti smiltsērkšķi, dzērvenes vai medus. Ja vien attiecīgajā brīdī veikalā nav akcijas, cenas ziņā, šīs pārslas nav no lētākajām. Taču brīžos, kad brokastīs gribas sevi palutināt, manuprāt, Milzu! ir garšīga ierasto brokastu maizīšu alternatīva. Vienas no retajām pārslām, kuras ļauju sev reizi pa reizei iegādāties.

Pavasara krāsas ziedos un košās pildspalvās

Es nevaru iedomāties pavasari bez ziediem. Īpaši šajā pelēkajā pēc-ziemas posmā, kad aiz loga rēgojas vien kaili koku zari. Tādēļ marta beigas un aprīļa sākums ir laiks, kad mani var sastapt Depo, ložņājot starp tikko uzplaukušiem pavasara puķu podiņiem. Tā nu arī pagājušajā mēnesī es uz savas palodzes audzināju i tulpes, i hiacintes, i muskares. Ja būtu paspējusi, audzētu vēl arī narcises, bet tās nācās atstāt aprīlim. Laikam iestājies vecums – visas mājās atnestās puķes pat atminējos aplaistīt un apčubināt, nevis nobendēt (kā lielāko daļu iepriekš turēto augu).

ziedi_un_pildspalvas_tejtasite

Tā kā martā aizrāvos ar savas pirmās pieaugušo krāsojamās grāmatas rotāšanu, aktuāls kļuva arī jautājums par dažādiem krāsojamiem rīkiem. Blakus parastajiem krāsainajiem zīmuļiem, manu mēneša favorītu godu izpelnījušās kompānijas Maped ražotās krāsainās pildspalvas ar nosaukumu Graph’ Peps (jau nedaudz pieminēju tās rakstā par Nomoda sapņiem). Labi pigmentētas pildspalvas ar smalku galu un samērā plašu krāsu izvēli. Manuprāt, tiešām foršas, ja gribas kaut ko pazīmēt, vai, piemēram, izrotāt savu plānotāju/pierakstu kladi ar kādu krāsaināku vārdu. Jāatceras vien, ka der izmantot nedaudz biezāku papīru, lai nespiežas cauri.

Filmas un seriāli

Tā kā pagājušajā mēnesī mani joprojām nebija pametis „slinkums” skatīties filmas, noskatījos tikai vienu. Toties labu. Oskaroto Spotlight, kas tik tiešām cieši noturēja manu nedalīto uzmanību divu stundu garumā un atgādināja par žurnālistikas patieso sūtību uz šīs zemes. Tāpat kā savulaik to darīja nu jau atceltais seriāls Newsroom.

Seriālu ziņā – ar lielu nokavēšanos pieslēdzos diezgan ģeniālajam Mr. Robot. Stāsts par taisnības cīnītāju hakeri, kas sirgst ar maniakālo depresiju un sociālas dabas psiholoģiskajiem traucējumiem, taču pamanās iesaistīties konspirācijas plānā pret lielo, ļauno korporāciju. What’s not to love?

Mūzika

Ilgi gaidīju un beidzot sagaidīju jauniņās britu indī popa dziedātājas Birdy trešo studijas albumu Beautiful Lies. Iepriekšējie divi dziedātājas albumi (it īpaši Fire Within, par kuru rakstīju arī Tejtasītē) uz mani bija atstājuši ļoti patīkamu iespaidu, līdz ar to no jaunā darinājuma gaidīju daudz. Iespējams, pārāk daudz, jo šis albums man tomēr nepielipa ar pirmo klausīšanās reizi. Iespējams, Birdy vienkārši ir vairāk tāda kā rudens melanholijas mūzika, taču man šo martā iznākušo dziesmu kompilāciju tā vien kārojas norakt mazliet dziļāk muzikālajā atvilktnē un izvilkt saulītē, piemēram, oktobrī.


Tas arī viss marta favorītos. Laika apstākļu ziņā aprīlis ir iesācies daudzsološi un es turpinu cerēt uz arvien siltāku klimatu, lai no drēbju skapja beidzot varētu izvilkt ko košāku un arī prāts taptu drusciņ lustīgāks. Kas blogā gaidāms šomēnes? Labs jautājums – es arī to gribētu zināt. Visticamāk, būs vēl kādas grāmatu atsauksmes, jo uz mana lasāmā galdiņa tikko nolaidušies divi jauni un, cerams, interesanti romāni. Ja izdosies aizčāpot uz kino, varbūt vajadzētu arī kādu rakstu par kādu filmu… Un es joprojām esmu parādā arī vienu ātru un vienkāršu recepti. Lai jums un mums saulains aprīlis!

4 komentāri

  1. Es arī retu reizi atļaujos Milzu pārslas. Ja jāizvēlas starp dzērvenēm un smiltsērkšķiem, tad pēdējie man patīk labāk.
    Saki, kur pirki tās pildspalvas? Un kādus zīmuļus labāk? Gatavojos padoties krāsojamo grāmatu vilnim 😀

    Patīk

    1. Krāsojamo grāmatu vilnis ir baigi foršais – jūtu, ka būšu jau ”saslimusi” 🙂
      Savus krāsainos zīmuļus es atradu no seniem laikiem mētājamies atvilktnē – 24 krāsas no firmas ”Herlitz” (tagad veikalos tādus vairs neredzēju). Otru, 12 krāsu komplektu, uz akciju par lētām naudiņām paķēru ”Maximā” – arī nekāds zināmais brends, saucas ”Grafia Plus”. Diezgan košas krāsas, bet varēja būt labāka uzklāšana.

      Domāju, ka vēlāk, kad patiešām būšu sev pierādījusi, ka gribu tā nopietni krāsot, ieguldīšu drusku kvalitatīvākos zīmuļos. Netālu no ”Swedbank” ir mākslinieku piederumu veikaliņš ”Akvarelis”, tur redzēju labā gala zīmuļus. Cenas, protams, bik augstākas, jo skaitās kvalitatīvāki. Pārdod arī pa vienai krāsai (redzēju no firmas ”Koh i Noor” – cik papētīju netā, tie esot samērā labi). Vēl no profesionālajām firmām, labi skaitoties ”Derwent” un ”Faber-Castell”.

      ”Maped” pildspalvas Valmierā esmu pirkusi ”Agatē” (maksā 60 centus) un ”Vidzemes papīrā” (šķiet, ka bija 53 centi).

      Patīk

  2. Es arī atzīstu Milzu pārslas par labām esam, dodu priekšroku smiltsērkšķiem. Neesmu baigais brokastu pārslu fans, bet, papētot citu pārslu sastāvus, šķiet, ka visur pievienota palmu eļļa.
    Un par to krāsošanu izklausās jauki, kļūsi par profesionālu krāsotāju! 🙂

    Patīk

    1. Jā, man arī nepatīk lielākā vairuma brokastu pārslu sastāvs, jau kādu brīdi neceļas roka pirkt. Palmu eļļa tagad vispār ir ļoti daudzos produktos, ja sāk lasīt sastāvu, tad dzīve paliek arvien grūtāka 😀

      Līdz profesionālai krāsotājai man vēl kāds gabaliņš būs jāpakrāso 🙂 , bet kā paskatos netā, tā saprotu, ka ir ārkārtīgi daudz talantīgu cilvēku, kas šo hobiju tik tiešām uztvēruši nopietni. Dikti skaistas bildes un radoša pieeja – atliek vien apbrīnot cilvēku krāsu izjūtu.

      Patīk

Komentēt

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.